La Vanguardia (Català)

Filosofia artística

La galeria exhibeix trenta obres dels dos artistes

- JOSEP PLAYÀ MASET

Una selecció de 30 obres realitzade­s pel pintor Joan Miró i el ceramista Josep Llorens Artigas conforma l’exposició Ètica i estètica: Miró/Artigues, comissaria­da per Robert Lubar, a la galeria Mayoral de Barcelona.

El pintor Joan Miró i el ceramista Josep Llorens Artigas havien coincidit a Barcelona el 1916-1917 a les classes del professor Francesc d’Assís Galí, però va ser en plena postguerra, el 1942, quan es van retrobar i van decidir treballar plegats. Els dos artistes, marginats pel règim però units en el seu compromís amb el país i el seu afany creatiu, es van endinsar en un nou univers en què la ceràmica deixava de ser un art decoratiu i la pintura buscava nous horitzons.

Una selecció de 30 obres dels dos artistes formen part de l’exposició Ètica i estètica: Miró/Artigues, comissaria­da per Robert Lubar, a la Galeria Mayoral, a Barcelona (fins al 14 d’abril). Poques vegades Miró va exposar en galeries privades de Barcelona, i en aquesta ocasió hi ha la possibilit­at de conèixer, encara que sigui a través d’unes quantes peces, la seva faceta escultòric­a i ceramista, la que a més va donar pas a una sèrie de murals realitzats en col·laboració amb Llorens Artigas.

Robert Lubar, director de la càtedra Miró i un dels màxims experts mundials en l’obra mironiana, destaca el fet que els dos artistes “venen de família artesana” i es van sentir interpel·lats per l’art popular. La seva visita conjunta a les coves d’Altamira, de la qual en aquesta exposició es presenten també imatges, el seu interès pel romànic, però també el seguiment de l’art popular de Mallorca, les illes gregues o Egipte, és a l’origen d’aquestes creacions. Lubar revela la importànci­a que va tenir en el procés creatiu que Miró es traslladés fins a Gallifa, on Llorens Artigas tenia el seu taller, per desenvolup­ar en plena natura una obra que expressa una completa simbiosi amb la terra.

Miró ja havia expressat el 1938, durant el seu exili a París, la voluntat d’experiment­ar amb noves tècniques artístique­s “més enllà del cavallet”. En un primer moment adapta la seva pintura a la tercera dimensió pintant una gerra de gres, com a Vas, però després fa un pas més quan treballa directamen­t la ceràmica juntament amb Llorens Artigas, que també transcende­ix la seva faceta d’artesà. El simbolisme mironià es tradueix en figures de formes fantàstiqu­es i grotesques. Obres com Dona o Personatge terra vermella, del 1945, o Personatge doble, del 1956, evoquen elements primitius que barregen elements sexuals i monstruoso­s amb formes extretes de la mateixa natura.

Si Llorens Artigas és capaç d’anotar fins a tres mil receptes sobre diferents esmalts i superfície­s

Els creadors venien de famílies artesanes i es van sentir interpel·lats per l’art popular, assenyala Robert Lubar

ceràmiques, Miró hi respon pintant mig centenar de ceràmiques amb forma de galets (pedres de riu). Durant gairebé quatre dècades tots dos van col·laborar entre ells i van experiment­ar amb la ceràmica com a nou vehicle expressiu, i després de la mort d’Artigas, Miró va continuar col·laborant amb el seu fill Joan Gardy Artigas. “Gallifa va arribar a ser una sucursal de Mont-roig”, explica Lubar. Fruit d’aquesta complicita­t sorgiran els murals de ceràmica que fan a Zuric, a l’aeroport de Barcelona o a la mateixa Rambla. Jordi Mayoral, responsabl­e de la galeria, recorda com el mosaic del pla de l’Os, a la Rambla, es va convertir, després de l’atemptat terrorista de l’estiu passat, en un espai de catarsi, com si aquestes formes i símbols on la gent anònima dipositava flors fossin un símbol etern de pau i de benvinguda, i naturalmen­t també de la vigència d’una obra.

També s’ha editat un catàleg en anglès amb textos del comissari i d’experts com Edmund de Waal, Georges Raillard, Jacques Dupin i Joan Gardy Artigas.

 ?? FONS FOTOGRÀFIC F. CATALÀ-ROCA ?? Josep Llorens Artigas i Joan Miró treballant a Gallifa
FONS FOTOGRÀFIC F. CATALÀ-ROCA Josep Llorens Artigas i Joan Miró treballant a Gallifa

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain