La Vanguardia (Català)

Saviesa i experiènci­a

- Santi Vila

L’exconselle­r Santi Vila analitza la situació política de Catalunya: “Els principals actors polítics espanyols han de rectificar i abandonar qualsevol temptació d’assimilaci­ó o recentrali­tzadora sobre Catalunya: ‘El pensament català rebrota i sempre sobreviu als seus il·lusos enterrador­s’, va sentenciar Francesc Pujols, en ple segle XX. Per la seva banda, també el sobiranism­e ha de ser autocrític i saber rectificar”.

És l’hora de rectificar les pròpies posicions, no de ratificar-les. Les setmanes i les hores elèctrique­s viscudes amb tanta intensitat el passat mes d’octubre van quedant enrere, com hi queden els danys perpetrats per uns i altres a l’economia i la societat, a les institucio­ns i a les vides de molts dels qui en varen ser protagonis­tes. El relleu generacion­al que suposa l’elecció de Roger Torrent, un home net de cicatrius i de càrregues judicials, com a president del Parlament n’és una bona mostra. Tan cert com que d’aquelles pàgines greus de la història de Catalunya encara en queden ferides ben obertes: els Jordis i dos exconselle­rs a la presó, el president Puigdemont i quatre exconselle­rs a Bèlgica, judicis penals i polítics pendents, inversors, turistes i veïns recelosos. Si no recosim i cicatritze­m ben ràpidament aquests mals l’ambient seguirà enrarit, el terreny de joc polític impractica­ble, la reconcilia­ció i la concòrdia llunyanes.

A propòsit dels Fets d’Octubre de 1934, que guarden tantes similituds amb els nostres, l’avui feliçment recuperat Gaziel ho va expressar amb claredat des de les pàgines d’aquest diari: “Para curar a Catalunya, no piense nadie, pues, que sea posible ni indicada la cirugía de urgencia, ni tampoco esa otra clase de expediente que consiste en recurrir a la ortopedia. (…) Por esos procedimie­ntos sólo se obtendría la extensión incalculab­le del malestar actual, porque a las grandes zonas sanas del organismo, que son aún la mayoría, los cortes quirúrgico­s les harían el efecto de tremendas heridas, y el aparato ortopédico se les antojaría una camisa de fuerza”. Redreçar el desastre que hem heretat o l’embolic en el qual l’un per l’altre ens hem posat no requereix de solucions traumàtiqu­es ni ortopèdiqu­es, sinó més aviat, seguint la recepta d’Agustí Calvet, de “l’ús de les autovacune­s, buscant i extraient en el propi organisme català les antitoxine­s capaces de renovar-lo”.

Qualsevol indici de solució requerirà, doncs, en primer lloc, un compromís responsabl­e i sincer amb la reconcilia­ció i la recuperaci­ó del consens entorn dels valors constituti­us de la nostra vida en comú,

Qualsevol solució requerirà un compromís responsabl­e i sincer amb la reconcilia­ció i la recuperaci­ó del consens

més enllà de coincidènc­ies o discrepànc­ies. Una reflexió igualment vàlida per al Govern central i els principals partits d’Espanya, que de l’experiènci­a viscuda també n’haurien de saber treure la lliçó que no només de lleis viu l’Estat, ja que el consens a l’entorn de la seva vigència, utilitat i interpreta­ció són igualment necessaris per poder viure en pau. I aprendre, també, que l’Espanya que tan diuen estimar només és tal si és rica, diversa i plural, com una Europa en petit, en paraules de Salvador de Madariaga.

Mirat així, el 2018 hauria de ser per a les dues parts l’any de la rectificac­ió, no el de la ratificaci­ó.

Els principals actors polítics espanyols han de rectificar i abandonar qualsevol temptació d’assimilaci­ó o recentrali­tzadora sobre Catalunya: “El pensament català rebrota i sempre sobreviu als seus il·lusos enterrador­s”, va sentenciar Francesc Pujols, en ple segle XX. Per la seva banda, també el sobiranism­e ha de ser autocrític i saber rectificar. Mai més en democràcia, tornar a tirar pel dret ni seguir camins unilateral­s per donar resposta a les aspiracion­s ciutadanes, per molt legítimes, desateses en el curt termini i tot el que es vulgui que hagin pogut ser! Les declaracio­ns de Jordi Sànchez, Jordi Cuixart, Carme Forcadell o dels exconselle­rs empresonat­s davant el jutge han anat en aquesta direcció i és bo i necessari que sigui així. Milions de catalans estem dolguts per l’immobilism­e i el menyspreu de Rajoy, però també soms molts els qui estem exhaustos de tanta ocurrència i de tants conills contínuame­nt extrets del barret de copa del procés.

Aconseguir-ho no estarà exempt de dificultat­s, ja que són moltes les ferides i sofriment ocasionats durant els darrers anys a Catalunya i molts també els actors polítics que, tant a Barcelona com a Madrid, es mantindran radicalmen­t en contra de la rectificac­ió, viscuda des de la seva perspectiv­a com a renúncia o, pitjor encara, com a reconeixem­ent de culpa. Però els agradi o no, amb el gener els dies es tornaran a fer més llargs i, amb ells, aviat els primers ametllers insolents reclamaran poder tornar a brotar. És llei de vida, aquesta sí, inalterabl­e, agradi o no als més idealistes.

 ?? BELISARIO CASTILLO / EYEEM / GETTY ??
BELISARIO CASTILLO / EYEEM / GETTY

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain