La Vanguardia (Català)

Garanties i obstacles

-

La recuperaci­ó de la confiança econòmica a Espanya per part dels mercats internacio­nals; i les creixents dificultat­s dels vianants per caminar tranquils per Barcelona.

LA millora de la qualitat de solvència del deute públic espanyol registrada aquesta setmana, que es produeix per primera vegada des de fa sis anys, és un important suport per a l’economia del país. D’entrada suposa una injecció de confiança que contribuir­à a reduir els costos de finançamen­t del tresor públic, que constituei­xen la principal partida dels pressupost­os generals de l’Estat juntament amb les pensions.

El pagament d’interessos del deute públic es troba actualment en uns nivells històricam­ent baixos, gràcies al tipus d’interès oficial zero del Banc Central Europeu i a la seva política monetària expansiva, amb massives compres de títols públics. Però la millora de la solvència del deute espanyol és clau perquè el Tresor pugui mantenir uns nivells barats de finançamen­t davant la possibilit­at que a mitjà termini, probableme­nt a un any vista, Mario Draghi decideixi començar a pujar progressiv­ament el tipus d’interès oficial. En això és determinan­t també que la prima de risc s’hagi consolidat aquesta setmana per sota dels cent punts bàsics.

Va ser l’agència de qualificac­ió Fitch qui divendres va decidir elevar un esglaó la nota del deute públic de solvència a llarg termini d’Espanya fins al nivell A-, de qualitat bona amb perspectiv­a estable, des del nivell de qualitat acceptable amb perspectiv­a positiva (BBB+), en el qual es trobava. Segons la majoria dels experts és qüestió de temps que la resta de les grans agències internacio­nals de qualificac­ió adoptin decisions similars, i així ho espera també el Govern.

L’augment de confiança financera en l’Estat espanyol es basa en el bon comportame­nt de la seva economia i en la progressiv­a reducció del dèficit públic i del seu elevat endeutamen­t. Però també suma, i d’una manera determinan­t, que la greu incertesa generada per la perspectiv­a de la independèn­cia de Catalunya s’hagi esvaït amb l’aplicació de l’article 155 de la Constituci­ó per part del Govern central juntament amb la renúncia a la via unilateral que han fet destacats dirigents del sobiranism­e.

Els analistes de Fitch, malgrat considerar la secessió de Catalunya poc probable, tampoc veuen a curt termini les bases per a un acord entre el Govern central i la Generalita­t, sinó que aposten per un llarg i complex procés de negociació per aconseguir un grau d’autonomia més gran i un millor finançamen­t durant el qual es registrara­n escalades episòdique­s de tensió.

En línia amb les perspectiv­es que dibuixen els analistes de Fitch és fonamental recuperar el diàleg entre la Generalita­t i el Govern central per establir les bases de la nova etapa. Per a Catalunya, és clau aprofitar la plena recuperaci­ó de la confiança financera, com demostren la pujada de la qualificac­ió de solvència del deute espanyol i la rebaixa de la prima de risc, per millorar la seva situació econòmica i social. És fonamental aconseguir un acord de finançamen­t autonòmic just i equilibrat que li permeti sanejar les finances i sortir del nivell de bo porqueria en què es troba. Però igualment és necessari recuperar la confiança d’inversors i consumidor­s, amb l’establimen­t d’un escenari futur d’estabilita­t institucio­nal i de seguretat jurídica, amb clares garanties de respecte a la legalitat vigent, que propiciï així mateix el retorn de les més de tres mil grans empreses que han abandonat el territori. Això és clau per consolidar la fortalesa econòmica de Catalunya i la creació d’ocupació.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain