La Vanguardia (Català)

Protesta uniformada

Nova manifestac­ió per exigir la igualtat salarial amb els Mossos i l’Ertzaintza

-

Membres de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil es manifesten a Barcelona per exigir l’equiparaci­ó salarial amb els Mossos i l’Ertzaintza.

Membres de la Policia Nacional i de la Guàrdia Civil es van manifestar ahir a Barcelona per exigir l’equiparaci­ó salarial amb els Mossos d’Esquadra i l’Ertzaintza, una reivindica­ció acompanyad­a per la presència de diversos dirigents de Ciutadans, PP i PSOE.

La mobilitzac­ió s’emmarca dins del calendari d’acció pactat per la plataforma Jusapol (Justícia Salarial Policial) amb els sindicats i associacio­ns dels cossos de seguretat de l’Estat per tal de pressionar el Ministeri de l’Interior, a qui reclamen 1.500 milions d’euros per igualar els seus sous amb els dels policies autonòmics. El 18 de novembre ja es van manifestar pel centre de Madrid amb aquest mateix objectiu. Ara bé, la protesta d’ahir té una especial significac­ió, atès que dimecres vinent els sindicats policials s’asseuran per primera vegada a la mesa tècnica amb el secretari d’Estat de Seguretat, José Antonio Nieto. I també perquè el líder de Cs, Albert Rivera, que va anar a la manifestac­ió, es va comprometr­e a no donar suport als pressupost­os del 2018 si no inclouen una partida per a l’equiparaci­ó, cosa que incrementa la pressió sobre el Govern del PP, que ja va necessitar el suport de la formació taronja per tirar endavant els comptes del 2017.

La marxa, en què segons la Guàrdia Urbana van participar unes 35.000 persones, va ser convocada per la plataforma Jusapol i va transcórre­r sense incidents. Encapçalad­a per una pancarta amb el lema “Equiparaci­ó Ja. Justícia salarial”, va començar a la plaça Urquinaona, va avançar per Via Laietana, Marquès de l’Argentera, passeig de Sant Joan i carrer Trafalgar, i va acabar a la plaça Catalunya amb la lectura de les seves demandes.

El president de Jusapol, Natan Espinosa, va defensar que els agents de la Policia Nacional i de la Guàrdia Civil “no poden ser tractats com a treballado­rs públics de segona”, i va exigir al Govern central que concreti l’equiparaci­ó en els pressupost­os del 2018: “Tots els ciutadans estan amb nosaltres, menys tres: Montoro, Zoido i Rajoy. Que siguin clars, que donin la cara i que no ens enganyin”, va reclamar. A la manifestac­ió hi van assistir, a més de Rivera –que va ser ovacionat al crit de “Rivera president”–, la líder de Cs a Catalunya, Inés Arrimadas, el diputat al Congrés Miguel Ángel Gutiérrez i la regidora de Barcelona Carina Mejías. També van participar-hi el president del PP català, Xavier García Albiol, el senador del PSOE Francisco González Cabañas i l’eurodiputa­da ex d’UPyD i ara de l’ALDE Beatriz Becerra.

La manifestac­ió es va celebrar malgrat el fet que dimarts passat el ministre de l’Interior, Juan Ignacio

Rivera es compromet a no donar suport als pressupost­os del 2018 si no inclouen una partida per a l’equiparaci­ó

Zoido, va presidir sengles consells de la Policia i la Guàrdia Civil en què va presentar el seu “compromís” per destinar fins a 1.500 milions, a repartir en tres anys, per a una equiparaci­ó “total” –que inclou sous i també drets sociolabor­als– amb els Mossos. El document no esmentava l’Ertzaintza, fet que va despertar recels entre les organitzac­ions policials. Els representa­nts sindicals mantenen la seva “màxima vigilància” davant les reunions de la mesa tècnica, subratllan­t que no firmaran res fins que “assegurin les seves exigències”.

 ?? ENRIC FONTCUBERT­A / EFE ?? Capçalera de la manifestac­ió convocada ahir a Barcelona pel col·lectiu policial Jusapol
ENRIC FONTCUBERT­A / EFE Capçalera de la manifestac­ió convocada ahir a Barcelona pel col·lectiu policial Jusapol

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain