La Vanguardia (Català)

Turquia torna a la guerra de Síria atacant l’enclavamen­t kurd d’Afrin

- Istanbul.Correspons­al

La força aèria turca bombardeja des d’ahir l’enclavamen­t kurd d’Afrin, al nord-oest de Síria. Després d’assolir més d’un centenar d’objectius, avui mateix començarà l’ofensiva terrestre, segons el primer ministre, Binali Yildirim. S’hi afegiran les forces islamistes de l’Exèrcit Nacional Sirià, avalades per Ankara. A la diana hi ha les Unitats de Protecció Popular (YPG), braç sirià del Partit dels Treballado­rs del Kurdistan (PKK), en guerra amb Turquia.

Després d’obtenir el vistiplau de Rússia, el govern turc ha precipitat la seva entrada en guerra, després que els EUA anunciessi­n fa una setmana la seva intenció de crear a partir de les YPG una “força de protecció fronterera”. Aquesta guerrilla ha estat fonamental en l’estratègia dels Estats Units per arrabassar territoris a l’Estat Islàmic.

El president Recep Tayyip Erdogan va repetir ahir que no permetran que s’estableixi un corredor en mans de forces terroriste­s al llarg de la seva frontera i que l’ofensiva s’estendrà ben aviat a la localitat de Manbij.

Tot fa témer que Afrin acabi polvoritza­da, com abans altres localitats sirianes sota setge. Forces kurdes ja estarien impedint la sortida de civils, després de diversos anys construint túnels i trinxeres.

L’ofensiva Branca d’Olivera torna Turquia a Síria als deu mesos que Escut de l’Eufrates aconseguís aïllar Afrin de la resta de la Rojava kurda.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain