La Vanguardia (Català)

Governar a distància

Puigdemont vol la votació de la seva investidur­a, encara que sigui anul·lada pel TC, com el salconduit per poder reclamar a instàncies internacio­nals. La seva estratègia és arriscada, ja que pot prolongar l’aplicació del 155.

- SENSE PERMÍS Lola García

ACarles Puigdemont no li va agradar gens ni mica el discurs del nou president del Parlament, Roger Torrent. El jove republicà havia elaborat un relat conciliado­r. Sense renunciar al record i a la defensa dels diputats electes que són a Brussel·les i a la presó, Torrent va obviar asprors i va recuperar el to institucio­nal que feia molt que no se sentia a la Cambra catalana. La seva salutació a la 12a legislatur­a no va tenir res a veure amb la de Carme Forcadell, que va deixar clar des del primer dia que la seva missió al capdavant del Parlament anava més enllà de l’exercici arbitral. A Puigdemont i a la cort d’adeptes que l’envolten no els va agradar gens el discurs de Torrent perquè considerav­en que era vàlid per a qualsevol moment històric i no per als temps de repressió que, segons la seva opinió, estem vivint. En canvi, van quedar encantats amb Ernest Maragall, qui va sentenciar que “l’Estat només sap derrotar, imposar, humiliar i castigar”. S’evidencia així que Puigdemont vol que aquesta legislatur­a continuï marcada per l’excepciona­litat i la pretensió de col·locar l’Estat espanyol contra les cordes, impedint qualsevol intent d’encarrilar la política catalana dins d’una certa normalitza­ció.

En aquesta lògica s’inscriu la investidur­a que tindrà lloc abans de finals de mes. Puigdemont no tindrà cap conflicte a l’hora de posar en un compromís la nova Mesa del Parlament perquè accepti la delegació de vot dels diputats fugits o per procedir a una investidur­a a distància. És més: creu que ERC l’hi deu. Al cap i a la fi, va ser

Marta Rovira, número dos dels republican­s, qui més el va pressionar per impedir que convoqués eleccions i declarés la independèn­cia. I va ser Gabriel Rufián qui el va acusar de traïció quan va dubtar sobre quin camí s’havia de prendre. Els republican­s buscaven ara una legislatur­a tranquil·la, que bastís ponts amb els comuns, per no dependre sempre i exclusivam­ent dels exconverge­nts. Tanmateix, la victòria de Puigdemont dins del flanc independen­tista ha malmès aquests plans. És més, l’expresiden­t flirteja amb la idea, a mitjà termini, de superar el PDECat i la mateixa ERC amb una nova formació independen­tista hegemònica.

L’estratègia de Puigdemont passa per impedir tot indici de normalitza­ció. No li importarà forçar el reglament de la Cambra per obtenir la foto de la seva votació com a president, encara que sigui recorregud­a i anul·lada pel Constituci­onal. Tornen les “astúcies”. Fins i tot entre els seus col·laboradors es pretén que prengui possessió a l’oficina de la Generalita­t a Brussel·les, tot i que aleshores se suposa que els jutges hauran actuat. La seva elecció pel Parlament és, per a Puigdemont, el salconduit per poder presentar-se a totes les instàncies internacio­nals de defensa dels drets humans que pugui trobar. És la prova que l’Estat el desposseei­x d’un càrrec atorgat per la voluntat popular expressada pels seus representa­nts legítims.

A fi d’aconseguir els seus propòsits compta amb l’amenaça d’una repetició electoral: un risc per a una ERC encara en xoc després de l’inesperat resultat del 21-D. Ara bé, tant els republican­s com dirigents del PDECat esperen que, un cop passada la investidur­a, Puigdemont reflexioni sobre les possibilit­ats reals de governar des de Brussel·les i designi algú per portar les regnes a Catalunya. Entre els exconverge­nts n’hi ha alguns que esperen la seva ocasió, mentre que Esquerra es prepara per negociar el repartimen­t de noms i càrrecs propi d’un Govern de coalició. Tot i això, tenint en compte com es mou el polític de Girona és difícil que es presti a atorgar poder a una persona que es converteix­i, de facto, en el president executiu i l’arraconi a un paper simbòlic.

Puigdemont assegura que pot governar a distància i, de fet, diversos consellers confessen que durant el mandat anterior amb prou feines es va interessar per assumptes que no tinguessin a veure amb el procés independen­tista. L’estratègia de l’expresiden­t, no obstant això, és arriscada. Potser creu que pot governar des de Brussel·les, però el Govern central també li ha perdut la por de l’article 155. A la Moncloa estan atònits per la bona disposició dels càrrecs i funcionari­s de la Generalita­t a l’hora d’aplicar les seves disposicio­ns. És a dir, que si un arriba a la conclusió que pot governar Catalunya des de Brussel·les, un altre pot creure, també, que pot fer-ho durant més temps des de Madrid.

 ?? QUIQUE GARCÍA / EFE ?? Jordi Turull, que aspira a recuperar la Conselleri­a de Presidènci­a, es comunica amb Puigdemont
QUIQUE GARCÍA / EFE Jordi Turull, que aspira a recuperar la Conselleri­a de Presidènci­a, es comunica amb Puigdemont
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain