La Vanguardia (Català)

La democràcia i la república

- Llàtzer Moix

Aprop de casa, un veí ha penjat una pancarta amb el lema “Democràcia!”. No és una pancarta de mida balcó, sinó de mida terrassa, per la qual cosa ocupa bona part de la façana de l’immoble. Veig aquesta pancarta diàriament, tot just sortir de la meva porteria. Els dies que surto en fase ingènua la llegeixo un cop més i em pregunto: en lloc de democràcia! també podria dir-hi igualtat! ,oi?O educació obligatòri­a i gratuïta! O sanitat universal! O cultura! O pau! És a dir, podria saludar altres conquestes que tots defensem o altres desitjos que tots compartim. En canvi, els dies que surto amb la candidesa sota control només penso: un altre cartell sumptuari d’Òmnium reclamant el que ja tenim.

Pengen de les façanes de Catalunya molts cartells com aquest. Òmnium va posar en marxa una campanya per aquest fi davant l’Onze de Setembre. I devia haver imprimit molta propaganda, perquè ara, segons anuncia el seu web, regala samarretes i sarrons amb el democràtic lema als qui captin nous socis per a l’entitat. A l’Assemblea Nacional Catalana (ANC), l’altre gran motor de l’independen­tisme, són més partidaris del do it yourself. Al seu web els fidels poden descarrega­r-se els cartells de torn, imprimir-los a càrrec seu i tot seguit acatar la següent ordre: “Empapera el teu poble o barri”. Per exemple, amb cartells en què es llegeixi “Som república”. O bé “O república o república”.

Democràcia i república són dos conceptes dels quals el moviment sobiranist­a ha provat d’apropiar-se, identifica­nt-los amb la independèn­cia de Catalunya. Com si fossin el mateix. Tota persona instruïda sap que la democràcia és un sistema de govern en què els ciutadans elegeixen els governants. Que la república és un model d’Estat amb un president al seu cim. I que la independèn­cia és aquí una altra cosa: un anhel compartit el 21-D pel 47,5% dels votants catalans. O sigui, avui dia la fusió real –no la propagandí­stica– d’aquests tres conceptes en un és només quelcom virtual.

L’independen­tisme ho veu d’una altra manera. Perquè pensa que unint el seu objectiu a conceptes com democràcia o república l’enalteix, li dona brillantor i el blinda contra els retrets. Qui gosaria pronunciar­se contra la democràcia o la república? Per això, no està disposat a prescindir d’aquests conceptes ni a acceptar que el primer, a diferència del segon, ja regeix avui tant a Espanya com a Catalunya; o que l’independen­tisme, per molt que pretengui el contrari, no sempre honra els valors democràtic­s ni els republican­s. Per exemple, no va honrar la democràcia, sinó que la va ofendre, quan es va saltar la llei i va menystenir l’oposició del Parlament. Ni honren la república els polítics d’estil rufianesc o els comitès de defensa republican­a que es dediquen a paralitzar el país.

El procés va acabar retornant Catalunya de la preindepen­dència a la preautonom­ia; és a dir, va acabar en fracàs. Ha fet malbé la convivènci­a entre catalans, ha fet malbé la seva economia, ha subvertit l’ordre de prioritats propi d’una societat amb autèntics valors republican­s, ha triturat el sentit del ridícul així com la nostra imatge internacio­nal, etcètera. Però la llista de perjudicat­s no s’acaba aquí. S’hi compten també els propis conceptes de democràcia i república, que en mans de l’ANC i Òmnium perden essències a la mateixa velocitat que van acumulant rèmores processist­es.

Per als de la meva generació, que va ser jove durant el tardofranq­uisme, la república era sinònim de democràcia. Franco havia enderrocat la Segona República, havia arrasat les seves llibertats i institucio­ns i les havia substituït per una dictadura. I encara que la Segona República espanyola va ser un sobresalt –i l’avantsala d’un altre sobresalt més gran: la II Guerra Mundial–, la percebíem també com el que de fet va ser al seu dia: un oasi democràtic en una història d’Espanya feta a còpia de contrarefo­rmes; un règim en el qual ressonaven llunyans ressons de la democràcia atenesa, o de la llibertat, igualtat i fraternita­t republican­es franceses.

Em pregunto quin concepte té avui de la república un adolescent criat en pobles i barris on l’atmosfera política està dominada per l’agitprop indepe. L’ha de veure, potser, com una cosa idealitzad­a, identifica­ble amb la democràcia en general –tret de l’espanyola, que sembla decrèpita i putrefacta gràcies a certs governants– i, també, amb una Catalunya lliure guiada per homes bondadosos, pacífics i sense màcula, on seria inconcebib­le res similar al cas Palau. On apujarien molt les pensions i lligaríem els gossos amb llonganiss­es. Com a xauxa.

Però d’altres, quan veiem la democràcia i la república associades a aquesta idea de somni de la independèn­cia, temem que conceptes tan respectabl­es vagin perdent pes per l’ús excloent que, després, en fa una part de la població.

Tan respectabl­es conceptes van perdent pes per l’ús excloent que en fa una part de la població

 ?? LLIBERT TEIXIDÓ ??
LLIBERT TEIXIDÓ

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain