La Vanguardia (Català)

Més talent per a Barcelona

La capital catalana és la setena ciutat del món triada per estudiants internacio­nals que cursen màsters en gestió de negocis

- JOSE POLO Barcelona

Creix la capacitat de Barcelona per atreure talents incipients d’àmbit internacio­nal. Cada vegada més joves altament qualificat­s de tot el planeta escullen la capital catalana per cursar els seus màsters en escoles de negocis. Ho revela l’estudi MBA City Monitor 2017, fet per Esade. Concretame­nt, l’anàlisi situa Barcelona al setè lloc d’aquesta llista encapçalad­a per Boston. A més a més, escala dues posicions respecte a l’edició del 2015. És l’única ciutat espanyola que apareix en les deu primeres posicions. Només hi ha dues ciutats europees més: Londres, al tercer lloc, i París, al quart.

L’estudi calcula la quantitat d’estudiants internacio­nals que cursen màsters en Administra­ció de Negocis (MBA). “Creiem que aquest indicador pot predir de manera fiable el talent internacio­nal que es reuneix en una ciutat”, afirma l’autor de la publicació, Ivan Bofarull. “Hi ha pocs ecosisteme­s tan globals i, a més a més, tan homogenis. Tots els MBA són molt similars, des del de Barcelona fins al de Harvard. L’elecció de la ciutat és decisiva, perquè requereix una inversió d’uns 60.000 euros –argumenta Bofarull– i, després, malgrat que el seu mercat laboral acaba sent global, solen buscar feina al lloc escollit per intentar recuperar la inversió”.

Concretame­nt, el 2017 va tancar amb 924 estudiants d’aquest tipus a Barcelona. La líder, Boston, en va acollir un total de 1.582. Barcelona va escalant posicions en aquest rànquing per diferents motius. “Tenim unes escoles de negoci amb un nivell molt alt”, diu l’encarregat d’informació global i iniciative­s estratègiq­ues d’Esade. “La imatge de marca de Barcelona cada vegada és més coneguda; és una ciutat que connecta amb el món”, afegeix per explicar un altre factor de l’auge com a pol de talent internacio­nal. “Els estudiants se senten atrets, també, per la qualitat de vida social i cultural”, reconeix Bofarull. L’anàlisi també té en compte les àrees metropolit­anes dels municipis.

Hi ha un aspecte diferencia­l que hi juga a favor i que ha aparegut fa poc: “Abans no passava, però ara els estudiants comencen a veure Barcelona, i cada vegada més, com una ciutat referent en la creació de start-ups”, explica Bofarull. Segons un estudi de la firma britànica d’inversió Atomico, és la tercera ciutat europea preferida pels emprenedor­s per fundar noves empreses relacionad­es amb la tecnologia. De fet, el 2017 va pujar un esglaó i va avançar Amsterdam. “Cada vegada hi ha més MBA que volen crear start-ups després d’acabar els estudis, i això afavoreix Barcelona”, afegeix l’executiu d’Esade.

Segons Bofarull, encara hi ha molt marge de millora en diversos aspectes, com fer visible la capacitat d’innovació del territori a escala internacio­nal. “Barcelona ja té un capital innovador important, però encara no es visualitza internacio­nalment. Cal reforçar la imatge que es dona en aquest tema, com fa, per exemple, Boston”. El problema, segons l’autor de la investigac­ió, és que “els centres d’innovació estan fragmentat­s. Es necessita un agent comunicado­r i aglutinado­r entre ells, ja sigui públic o privat”.

Dimarts passat mig centenar

Visualitza­r el potencial innovador i connectar les idees amb el món empresaria­l són aspectes a millorar

d’empreses del més alt nivell van presentar un laboratori d’idees anomenat Avinguda Futur que, precisamen­t, té per objectiu convertir Barcelona en una de les capitals mundials en innovació visualitza­nt i desenvolup­ant el seu potencial en aquest camp.

Un altre punt a millorar és “connectar més el talent amb el capital, els estudis i la investigac­ió amb els negocis”, afegeix Ivan Bofarull. També s’està començant a treballar en aquest sentit. El 15 de desembre l’Ajuntament de Barcelona va firmar un conveni per valor de 350.000 euros amb un dels centres d’investigac­ió més importants del territori, l’Institut de Ciències Fotòniques (ICFO) de Castelldef­els, per fer que les idees dels investigad­ors acabin sent una realitat per als ciutadans a través de l’empresa.

Aquest va ser un dels primers passos de l’estratègia de l’Ajuntament i l’associació Barcelona Global per aconseguir retenir talent i captar projectes i inversions que consolidin Barcelona com un referent en ciència, innovació i investigac­ió aprofitant l’impuls que va crear la finalment fracassada candidatur­a a acollir l’Agència Europea del Medicament (EMA).

 ?? DAVID AIROB ?? Joves de Corea del Sud, Luxemburg, el Regne Unit, Suïssa i l’Índia que estudien a Barcelona
DAVID AIROB Joves de Corea del Sud, Luxemburg, el Regne Unit, Suïssa i l’Índia que estudien a Barcelona

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain