La Vanguardia (Català)

La lluita no és flor d’un dia

Les actrius de Hollywood ja s’havien despertat abans de l’escàndol Weinstein

-

El feminisme no es pot basar únicament en actes simbòlics com portar un vestit negre en una catifa vermella com a condemna als instints depredador­s d’un sector de Hollywood, amb Harvey Weinstein com a màxim exponent, o llançar hashtags (#MeToo) a les xarxes socials. La denúncia és millor quan es pensa en un pla d’acció per implementa­r el canvi. I Reese Witherspoo­n hi entén molt, d’això, no només perquè és una de les 300 signants del manifest de Time’s Up, la fundació per recaptar fons per lluitar per la igualtat. La guanyadora de l’Oscar per A la corda fluixa estava cansada de veure que la seva indústria no invertia en personatge­s femenins potents, i va aprofitar la seva posició de prestigi per introduir el canvi. Era part del brou de cultiu que ha permès que ara florís un feminisme mainstream i combatiu.

Era el 2012 quan Witherspoo­n va unir forces i talent amb la productora Bruna Papandrea i va fundar Pacific Standard, una productora amb l’únic objectiu de crear pel·lícules protagonit­zades per dones. La millor manera de trobar històries que li interesses­sin? Licitar pels drets dels llibres que l’apassionae­ls ven. I ràpidament en va recollir fruits. El 2015 hi havia tres actrius nominades a l’Oscar per pel·lícules de la seva companyia: Rosamund Pike per Perdida, l’adaptació de la novel·la de Gillian Flynn, i ella mateixa i Laura Dern per Alma Salvaje, basada en la novel·la biogràfica de Cheryl Strayed. A l’última edició dels Emmy i els Globus d’Or també va aconseguir que Nicole Kidman i Laura Dern s’emportessi­n premis interpreta­tius per Big little lies ,una minisèrie sobre mares de família que breguen amb el matrimoni, la violació i els maltractam­ents alhoveuen ra que es involucrad­es en un cas d’assassinat. “Vull agrair aquest premi a totes les persones que han trencat el seu silenci i han parlat d’abús i assetjamen­t”, va dir Wiamb therspoon el Globus d’Or a la mà a la millor minisèrie. Ara ja presèrie para una sobre periodisme amb Jennifer Aniston, que la maWithersp­oon teixa protagonit­zarà, i un drama criminal amb Octavia Spencer (Criadas y señoras ) en el paper principal per a Apple.

El seu feminisme cultural i empassava presarial desaperceb­ut en una indústria més acostumada als titulars. Però la realitat és que van ser unes quantes les que van utilitzar les seves veus per revifar la flama del feminisme, com Emma Watson, que el 2014 era a les Nacions Unides dient que era feminista i explicant el significat del concepte a una nova generació, la que havia crescut amb Harry Potter, mentre altres actrius (moltes espanyoles) encara deixaven anar perles ignorants com ara “Ni masclisme ni feminisme” en entreviste­s. O aquests dies com es pot oblidar el discurs de Patricia Arquette als Oscar del 2015 quan, després de rebre l’estatueta per Boyhood, va omplir

Witherspoo­n va fundar una productora només per crear obres amb personatge­s femenins potents Arquette va despertar el debat sobre la igualtat salarial entre homes i dones quan va recollir l’Oscar el 2015

d’eufòria les dones del pati de buta“És ques: el nostre moment de tenir igualtat salarial d’una vegada per sempre”.

En aquesta lluita no sempre percebuda com a feminista pels mitde jans comunicaci­ó hi havia AngeJolie, lina que després de rodar Tomb Raider 2 a Cambodja el 2001 va estrènyer les seves relacions amb el món humanitari. Una de les seves principals preocupaci­ons? Que s’assumís com a normal la viocap lència a les dones a les zones de guerra, per exemple Bòsnia, on va estar en contacte amb nombroses víctimes de violació. En un pla més televisiu, no es pot ignorar l’èxit de Shonda Rhimes, la creadora d’Anatomía de Grey, que va deixar clar que als EUA estaven preparats per a una sèrie protagonit­zada per una dona negra (Scandal) i va establir un model de sèrie en què les actrius poguessin conciliar la seva vida personal i laboral. Ella, com a mare soltera i guionista d’èxit, entenia la necessitat de tenir servei de guarderia a la mateixa productora i de ser flexible amb la visita de familiars al set de rodatge.

Però la necessitat de confrontar el masclisme la va deixar ben clara una cara històrica del moviment com Jane Fonda en una columna d’opinió el 2016: “Quan vaig fer els seixanta i vaig entrar al meu tercer i últim acte, vaig decidir que, per més por que em fes, havia de curar les ferides que m’havia fet el patriarcat”. Volia confessar que havia infravalor­at la lluita fins que es va adonar que havia passat tota una vida basant la seva existència en agradar als homes perquè l’havien educada així. L’actriu era exemple de la longevitat de la lluita a Hollywood i del que queda per fer. El moviment que desborden totes als mitjans de comunicaci­ó no és foc d’encenalls.

Jolie no vol que els crims contra les dones a les zones de conflicte siguin assumits com a normals

Fonda reconeix que és una víctima del patriarcat després de passar-se la vida intentant agradar als homes

 ??  ??
 ?? CINDY ORD / GETTY ?? Reese Witherspoo­n
Emma Watson
CINDY ORD / GETTY Reese Witherspoo­n Emma Watson
 ?? JEAN BAPTISTE LACROIX / GETTY ?? Jessica Chastain
JEAN BAPTISTE LACROIX / GETTY Jessica Chastain
 ?? PERE SOLÀ GIMFERRER
Barcelona ??
PERE SOLÀ GIMFERRER Barcelona
 ?? TIBRINA HOBSON / GETTY ?? Jane Fonda
TIBRINA HOBSON / GETTY Jane Fonda
 ?? GEORGE PIMENTEL / GETTY ?? Angelina Jolie
GEORGE PIMENTEL / GETTY Angelina Jolie
 ?? MIKE COPPOLA / GETTY ?? Shonda Rhimes
MIKE COPPOLA / GETTY Shonda Rhimes
 ??  ?? Patricia Arquette
Patricia Arquette

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain