La Vanguardia (Català)

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Assenyaleu el torn. Excedir-se en el tracte amb el conductor del bus. 2 Repetit, el sorollet que fa la roba quan frega. Comencis a cantar l’himne per sant Antoni. Portada dialèctica. 3 Si se’n surt així és que se’n surt. Passades de moda a l’hora de contenir les tempestes.

4 Ir, Ir, Ir. Emmirallad­a de manera llegendàri­a. 5 Al capdavant de tots els tramvies. Rèptils que a les Galápagos tenen una versió amfíbia que és endèmica d’aquest paradís illenc. La infusió de les cinc. 6 Expressió de fàstic que remet als divorcis. Surtin quan pixin. Troba a bon preu tot allò que buscava al mercat de carrer. 7 Agitem un pam. Dosi sense oxigen. Nom trivial del grup pentil que va a tota velocitat. Res no és. 8 Aïlli un múscul. Vibració audible. Posem manetes al contenidor de l’Anselm. 9 Nitrogen. Erudit. Pot ser de saviesa o de carro. Un valencià al cotxe. 10 La part davantera de l’avió. Por mig algueresa. No corris amb el cor, fes-ho amb el cap. 11 Escampi la mullena. Acataríem ordres.

12 Persona que riu tant com pot. Remis enrere entre enquestes interessad­es. 13 Seleccioni grans al paller. Feu servir el cervell per enfilar arguments. 14 Ponguis ous com un peix. Espadat ideal per a qui va coix.

VERTICALS 1 Substància emprada com a adob del cutis, especialme­nt de la cara, per a embellir-la. Pineda. Districte federal. 2 Naus gregues amb tres rengles de rems sobreposat­s. Pròxim. 3 D’or. Desordre còsmic. El que fa vi. 4 Septentrió. Aversions profundes que separen la gent. Que tenen la corol·la amb dos llavis. 5 El que ens mou. La gran estrella operística en relació amb un impost. Al final, ho colri. 6 A. Helvètic per tots quatre cantons. Aïllis.

7 Universita­t tremendame­nt transitada. De l’eix. Que suri, sobretot als comiats de soltera. 8 Pixi. Els colors que menys destaquen. A les portes de Badalona. 9 Diu noms. El situarà al calendari. 10 Facis la segona llaurada. Beure calostre i la llet que li ve al darrere. Armadura verda.

11 Que és de segona mà. Acabà monovocàli­cament, com si fos després d’un C’est. Humor serós que flueix de les plagues i els humors ulcerats.

12 Sofre. Fruits de palmera. Aquesta reposa les natges en tron. 13 Dit del falcó que es dedica a massacrar els parents d’en Donald. Els alliberave­n de l’obligació de complir un precepte. 14 Nom femení protagonis­ta per sant Jordi. Poden ser blanques o de foc. Component líquid de l’esmorzar continenta­l clàssic.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain