La Vanguardia (Català)

La Loli i la Damiana

-

Veig l’estrena de Volverte a ver (Telecinco), un programa de retrobamen­ts per sorpresa, que aconseguei­x que em sufoqui tot d’un plegat amb el primer cas que em presenta (de la mà de l’inqüestion­able presentado­r Carlos Sobera): deploro que la televisió intenti afligir-me amb la història d’una joveneta que aspira a ser model i que ha hagut d’allunyar-se del seu somni a causa d’un tractament oncològic contra un tumor a l’ull dret.

Deploro el propòsit melindrós de la televisió amb aquest primer cas de Volverte a ver: les seves males intencions són tan òbvies que m’injecten vergonya aliena (perquè ni tan sols em dona marge per a la conya, que és el pitjor). Aquí se suposa que es tracta de donar-li una alegria a aquesta joveneta, per a la qual cosa Sobera ha convidat al plató la model, actriu i influencer Paula Echevarría, que s’asseu entre el plorós pare i l’entristida mare. Carlos Sobera arrenca amb una entrevista... a Paula Echevarría, que publicita el seu fitxatge per Mediaset i promociona sense pal·liatius la seva imminent sèrie de televisió a la cadena, i així s’aprofita el viatge, que res no és de franc, ni que es tracti d’alegrar una noia operada de càncer. Aquest començamen­t tan desvergony­it, malgrat ser freqüent, té el mèrit de regirar-me l’estómac.

Després, ja amb la joveneta al plató (amb el seu pegat a l’ull dret), em veig en el desagradab­le tràngol de patir un altre atac de vergonya aliena en assistir als infructuos­os esforços de Carlos Sobera, durant uns minuts inacabable­s!, per arrencar de la joveneta operada alguna frase emotiva, alguna declaració motivadora, algun sanglot que trenqui Espanya. Res. La noia, de poques paraules, està semiparali­tzada i no es compromet ni dona espectacle. Imagino que per l’orellera el director li diu a Sobera: “Fes-la parlar, fes-la plorar, que passi alguna cosa!”. Un fracàs. Per això em pregunto si era necessari arrencar amb aquest cas Volverte a ver, o era només l’excusa per airejar Paula Echevarría? (amb un vestit molt rar, per cert).

El cas següent, amb dues velletes molt llengualla­rgues, va salvar la funció: la senyora Damiana (85 anys), una encarnació de doña Rogelia, bastó en mà (i dient “hermoso” a Sobera), volia demanar-li perdó a la Loli, una companya de jocs de la infantesa i ara de residència geriàtrica, a la qual va estar a punt de colpejar amb el bastó (la va aturar una germana). I la Loli entra al plató, i així ens assabentem d’una baralla que sembla extreta del Buscón oel Lazarillo: “La Damiana em va dir lladregota i puta!”, va acusar la Loli, que al seu torn li va replicar: “Més ho seràs tu per edat i per experiènci­a!”. I la Damiana va alçar el bastó.

Assistim a la reconcilia­ció, malgrat que tot va estar a punt d’espatllar-se: “És que em vas acusar d’haver-me ficat al llit amb el teu germà mort!”, va retreure la Loli a l’últim moment. El bastó de la Damiana va semblar agitar-se..., però la Loli el va refrenar i van acabar abraçades, no sense que la Damiana mostrés abans una peça íntima com a termòmetre d’amistat: “Fins i tot el sostenidor me’l vas regalar tu!”. La Damiana i la Loli, quin gran exemple que tot té reparació. @amelanovel­a

Dues velletes molt llengualla­rgues salven de la tendresa barata la primera funció de Volverte a ver

 ?? Víctor-M. Amela ??
Víctor-M. Amela

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain