La Vanguardia (Català)

Cardenal Parolin: “Cal parlar i escoltar”

El secretari d’Estat de la Santa Seu parla sobre el moment polític català a ‘Catalunya Cristiana’

- JORDI LLISTERRI BOIX

El secretari d’Estat de la Santa Seu, el cardenal Pietro Parolin, afirma que en el moment polític que viu Catalunya el que cal és “animar les parts perquè continuïn parlant i escoltant-se”. El màxim responsabl­e de la diplomàcia del papa Francesc creu que aquest ha de ser el paper de l’Església després de les eleccions del 21-D. Parolin fa aquestes declaracio­ns en una entrevista a Catalunya Cristiana, el setmanari vinculat a l’arquebisba­t de Barcelona, que publica el número 2.000.

Són les primeres declaracio­ns públiques d’un representa­nt de la Santa Seu després dels mesos convulsos que ha viscut Catalunya. Pietro Parolin es manifesta en la línia dels pronunciam­ent més recents dels bisbes. La setmana passada, el cardenal Joan Josep Omella, en la carta setmanal, parlava de la voluntat de treball per “la cohesió social” i la “concòrdia” en la societat catalana. El secretari d’Estat reconeix que, “com és sabut, la Santa Seu segueix amb atenció els esdevenime­nts a Catalunya” i que ho fa “en estreta relació amb l’episcopat” local.

Sense valorar el fons de la crisi, Parolin també creu que “correspon a les parts involucrad­es analitzar aquesta situació de desencontr­e polític, duent a terme una reflexió amb honestedat i sinceritat”. I que l’Església es limita “a recordar aquests principis i valors”.

Tot i que no es refereix a Catalunya, en un altre moment de l’entrevista Parolin recorda com “la mediació ha estat històricam­ent un dels pilars de l’activitat diplo- màtica de la Santa Seu”. Però que només ha actuat quan les parts en conflicte “han sol·licitat a l’Església que mediés, reconeixen­t-ne l’autoritat moral”.

El secretari d’Estat remarca que la diplomàcia del Papa no actua mai buscant “el propi interès, sinó l’entesa i el diàleg entre les parts en conflicte”. Per això, assegura que la Santa Seu “no es limita

El cardenal recorda que l’Església només ha fet de mitjancera quan li ho han sol·licitat les parts en conflicte

a observar els esdevenime­nts o ser una veu crítica, sinó que actua per facilitar la coexistènc­ia i la convivènci­a entre les diverses nacions i per promoure la fraternita­t”. Una actuació que vol “sortir a l’encontre dels altres, especialme­nt dels més pobres i desafavori­ts”.

El secretari d’Estat, que fins el 2013 havia estat nunci a Caracas, expressa la seva preocupaci­ó per la situació a Veneçuela, per “la crisi política i la cada vegada més dramàtica crisi humanitàri­a que està travessant el país”. Un altre punt de mira és Terra Santa. La diplomàcia vaticana aposta per “la coexistènc­ia pacífica dels dos estats”. I posa molt l’accent en que “es respecti la naturalesa i la identitat de Jerusalem, la seva sacralitat i valor universal”. Per això creu “que només un estatut internacio­nalment garantit pot preservar-ne el caràcter singular i assegurar el diàleg i la reconcilia­ció per a la pau a la regió”.

 ?? EMILIA GUTIÉRREZ ?? Pietro Parolin, secretari d’Estat de la Santa Seu
EMILIA GUTIÉRREZ Pietro Parolin, secretari d’Estat de la Santa Seu
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain