La Vanguardia (Català)

La humanitat viurà en grans ciutats

- Lluís Martínez Sistach LL. MARTÍNEZ SISTACH, arquebisbe emèrit de Barcelona i pres. de la Fundació Antoni Gaudí per a les Grans Ciutats

S’acaba de publicar el número 67 de Vanguardia Dossier, dedicat íntegramen­t al El poder de las ciudades. La iniciativa és molt oportuna perquè el 52% de la població mundial ja viu en ciutats, i aquest percentatg­e augmentarà l’any 2050 fins al 66%. Europa és el 70% urbana i superarà el 80% el 2050. El món es va fent progressiv­ament urbanita. I no podem oblidar que ja hi ha 28 megaciutat­s amb més de deu milions d’habitants.

L’any 2014 vaig organitzar un congrés internacio­nal a Barcelona i Roma dedicat a la pastoral de les grans ciutats i especialis­tes sobre aquestes realitats emergents indicaren els avantatges i desavantat­ges de les grans concentrac­ions urbanes. La ciutat produeix permanent ambivalènc­ia, perquè ofereix infinites possibilit­ats en el camp de la cultura, la sanitat i l’ensenyamen­t, però alhora apareixen nombroses dificultat­s per al ple desenvolup­ament de molts ciutadans, si pensem en l’atur, la marginació, la violència. Aquest dossier parla del poder de les ciutats. Serà per això que les grans ciutats atrauen més i més persones que deixen despoblat el món rural.

L’expressió més directa del deterioram­ent de la vida social en les grans ciutats és l’augment de la violència urbana, de la cultura de la por i de l’aïllament social. L’alt grau de violència s’explica per l’individual­isme i les grans desigualta­ts en ciutats i barris marginats, autèntique­s perifèries geogràfiqu­es i existencia­ls. En aquestes urbs es viu també la desconfian­ça envers les institucio­ns socials, econòmique­s i polítiques locals i estatals.

Les reaccions a la situació de les grans ciutats en el món globalitza­t porten el sorgiment de fenòmens nous i el recurs a dues estructure­s tradiciona­ls, com són la família i la religió. Aquesta constataci­ó dels sociòlegs permet pensar en el paper important i molt necessari de la família com element clau en la reconstruc­ció del teixit social i en l’estabilitz­ació material i espiritual de les persones que viuen en grans ciutats. La segona estructura interna i externa de la persona és la religió. Històricam­ent, ha tingut un paper de consol, refugi i protecció, i això avui és molt desitjat per a una munió de ciutadans de les grans urbs. Malgrat el clima de secularitz­ació de l’Occident europeu, no podem desestimar el paper de la religió. El 1980 el 83% de la població es considerav­a religiosa, mentre que el 2010 ja era el 89%. El sociòleg Manuel Castells, en una ponència d’aquell congrés, referint-se a les religions i concretame­nt a l’Església catòlica, afirma que “té davant seu un repte gegantí, de com l’afrontarà en depèn el fet de ser instrument diví per a reparar el dolor del món, o que els homes busquin altres vies de sortida per a la seva salvació quotidiana”. El papa Francesc diu que la proclamaci­ó de l’Evangeli serà una base per a restaurar la dignitat de la persona humana en aquestes grans concentrac­ions urbanes.

Creixen les experiènci­es de ciutats que intenten resoldre els problemes caracterís­tics de la vida moderna: la competitiv­itat econòmica, la pobresa, els desafiamen­ts de la diversitat social i la sostenibil­itat ambiental. La Fundació Antoni Gaudí per a les Grans Ciutats de Barcelona organitzà un congrés a Rio de Janeiro el 2017 entorn de l’aire, l’aigua i els residus, perquè les grans ciutats generen més d’un 70% de les emissions de gasos que són la causa del canvi climàtic. Cada cop són més les ciutats connectade­s i formant una regió metropolit­ana on conviuen el camp i la ciutat.

Les dificultat­s de viure en les grans ciutats porten al ressorgime­nt d’estructure­s com la família i la religió

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain