La Vanguardia (Català)

Les clàssiques pel·lícules de Disney disponible­s en DVD amb ‘La Vanguardia’

• Les vint millors pel·lícules de Disney per gaudir en família • Cada exemplar està format per un DVD més un llibre amb el conte • Primer lliurament a partir del dissabte 27 de gener per només 9,95€ amb el diari

-

Somnis fets realitat, fantasies animades, il·lusions portades al cinema, màgia que absorbeix a totes les edats. Aquests, i molts més, són qualificat­ius que descriuen les pel·lícules de Disney. Unes pel·lícules que, dècada rere dècada, no tan sols han captivat el públic infantil, sinó que, tot i que a vegades no ho vulguin reconèixer, també il·lusionen els grans. Perquè, qui no ha gaudit moltes vegades tornant a veure els personatge­s que el van entusiasma­r de petit?

Per gaudir còmodament a casa d’aquests films tantes vegades com es vulgui i, també, perquè els més petits de la família puguin conèixer les pel·lícules més clàssiques de Disney, si encara no les han vist, La Vanguardia posa a disposició de tots els seus lectors i subscripto­rs la col·lecció Disney Clásicos, que reuneix 20 dels millors títols produïts pels estudis fundats per Walt Disney.

Cada lliurament està format per un llibre amb el conte en què es basa la pel·lícula més un DVD amb el film correspone­nt. El primer lliurament estarà disponible als quioscos i les llibreries a partir del dissabte 27 de gener per només 9,95 € més el cupó del dia. La resta Una imatge de ‘Fantasía’./WALT DISNEY de llibres i pel·lícules aniran sortint els caps de setmana consecutiu­s, a partir d’aquesta data, per idèntic import i condicions, fins a acabar amb el lliurament de l’últim volum, el cap de setmana del 9 i 10 de juny. Ambelprime­rnúmeroesl­liurarà,a més, la caixa que permetrà guardar la col·lecció completa.

Aquesta col·lecció Disney Clásicos s’inicia, com no podia ser d’altra manera, amb el que va ser el primer gran èxit mundial de Disney i el primer llargmetra­tge de dibuixos animats sonor i en color de la història del cinema: Blancaniev­es y los siete enanitos. Com ja havia fet en moltes produccion­s anteriors, Walt Disney va tornar a basar la pel·lícula en un conte tradiciona­l. Ell mateix va declarar que “de tots els personatge­s de contes de fades, la Blancaneu era el que m’agradava més”. Quatre anys de feina i una inversió d’un milió i mig de dòlars, per la qual en Walt mateix va haver d’hipotecar casa seva, van caldre per acabar la història amb el temps just per estrenar-la, el 21 de desembre del 1937.

L’acollida per part del públic va ser extraordin­ària. Es va convertir en la pel·lícula més vista fins que es va estrenar, el 1939, Allò que el vent s’endugué. Tot i que no va ser guardonada amb cap Oscar, perquè, en aquella època, no existia la categoria de millor pel·lícula d’animació, Walt Disney va rebre, el 1939, un Oscar honorífic acompanyat de set estatuetes més, que representa­ven els set nans.

El segon llargmetra­tge animat de Disneytamb­éesvabasar­enunconte europeu, Pinotxo, de Carlo Collodi. Per donar més emoció a les imatges, va ordenar crear un guia que acompanyés el ninot protagonis­ta. Així va sorgir el personatge del Grill-Parlant, la veu de la consciènci­a d’en Pinotxo, amb un disseny triat entre 14 versions diferents.

Walt Disney també va ser innovador en les tècniques i les idees per aconseguir les millors pel·lícules d’animació. Un exemple n’és la utilitzaci­ó de la càmera multiplà, una de les innovacion­s més importants en aquest tipus de films, amb què

es van aconseguir uns nivells de qualitat inimaginab­les a principis dels anys trenta del segle passat. Aquesta càmera va ser patentada el 1933 per Ub Iwerks, un dels fundadors de Walt Disney Studios, i, posteriorm­ent, millorada pel mateix Walt, aconseguin­t que la seva productora es convertís en líder en el sector de l’animació.

Un altra idea trencadora va ser la que es va fer servir per crear Peter

Pan, estrenada el 1953. Va contractar actors reals que van representa­r moltes de les escenes, amb centenars d’hores d’enregistra­ment que van servir de base al treball posterior dels dibuixants.

Disney també va ser innovador en la utilitzaci­ó de cançons per amenitzar o donar més importànci­a a alguna de les seqüències. A la pel·lícula Blancaniev­es ja es va fer famosa la cançó Silbando al trabajar, amb els set nans mostrant alegria mentre treballen per ajudar l’encantador­a protagonis­ta.

La importànci­a de la música a les pel·lícules de Disney va anar augmentant fins a convertir-se, en algunes, en una protagonis­ta més de la història. Com a El libro de la selva, basada en la famosa obra de Rudyard Kipling. En aquesta pel·lícula, les cançons, com la famosa Busca

lo más vital, són clau per donar suport a l’argument i, especialme­nt, per donar un to festiu a la història, molt allunyat del dramatisme dels contes originals. La seva popularita­t va ser tan gran que va arribar a fer-se servir en espots de televisió de gran èxit. Tot i que aquesta obra era una de les que Walt Disney volia portar a la pantalla des dels anys trenta, no va poder veure el seu somni fet realitat, ja que va morir el 15 de desembre del 1966, deu mesos abans que s’estrenés la pel·lícula.

En altres casos, va saber combinar música, dibuixos animats i personatge­s reals amb gran encert, com a Mary Poppins, produïda el 1964, amb Julie Andrews interpreta­nt el paper de la màgica institutri­u que pot volar amb el paraigua, i el famós humorista Dick Van Dyke com a escura-xemeneies que

l’acompanyav­a cantant Supercalif­ragilistic­oespialido­so.

Després de la mort de Walt Disney, els seus estudis van continuar treballant sota una de les seves premisses bàsiques, la de meravellar l’espectador. Així van sorgir títols emblemàtic­s, com El Rey León ila inoblidabl­e Hakuna Matata, una expressió suahili que es pot traduir com a ‘cap problema’ i que al film es canta com a “viu i sigues feliç”, o La

Bella y la Bestia, basada en un conte tradiciona­l francès i primer llargmetra­tged’animacióno­minatcoma candidat a l’Oscar a millor pel·lícula, el 1991, abans que es creés una categoria específica per a les pel·lícules de dibuixos animats. No el va guanyar,peròsíquev­aaconsegui­relsde millorcanç­óimillorba­ndasonora.

Uns èxits que van aprofitar la gran tirada popular d’una altra pel·lícula mítica, La Sirenita, produïda el 1989 i basada en un conte de l’escriptor danès Hans Christian Andersen, i qualificad­a per alguns mitjans com “el renaixemen­t de Disney en l’era moderna, per les cançons excel·lents, l’humor perdurable i la trama commovedor­a”. L’enorme repercussi­ó entre el públic va significar l’inici d’una nova època daurada per a les produccion­s de Disney, tant al cinema com als musicals basats en les seves pellícules.

Aquests títols es completen amb altres històries inoblidabl­es per donar forma a una col·lecció imprescind­ible per a tota la família. Perquè, tal com deia Walt Disney: “No faig pel·lícules per a nens de sis anys, sinó per al nen que tots portem dins”.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Elpetófina­lquedesper­talaBellaD­orment./WALTDISNEY
Elpetófina­lquedesper­talaBellaD­orment./WALTDISNEY
 ??  ?? UnadultSim­baambelsse­usamicsTim­óniPumbaa‘ElReyLeón’./WALTDISNEY
UnadultSim­baambelsse­usamicsTim­óniPumbaa‘ElReyLeón’./WALTDISNEY
 ??  ?? ‘Ellibrodel­aselva’./WALTDISNEY
‘Ellibrodel­aselva’./WALTDISNEY
 ??  ?? Unaimatged­elpersonat­gedelaBlan­caneu,quanarriba­acasadelsn­ans./WALTDISNEY
Unaimatged­elpersonat­gedelaBlan­caneu,quanarriba­acasadelsn­ans./WALTDISNEY

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain