La Vanguardia (Català)

ELS INICIS DIFÍCILS D’UNA CARRERA D’ÈXIT ABSOLUT

-

Apassionat del dibuix i seduït per la màgia del llavors incipient cinema, quan amb prou feines tenia vint anys, Walt Disney va demanar una càmera prestada i va muntar un petit estudi al garatge de casa seva: així va produir la seva primera pel·lícula de dibuixos animats. Després d’aconseguir nous encàrrecs, va fundar una companyia pròpia, que no va trigar a fer fallida després de la bancarrota del seu client principal.

Però la llavor de la seva passió ja havia germinat. El 1923, es va traslladar a Hollywood i, amb el seu germà Roy, va fundar la Disney Brothers Studio. Tot anava bé fins que un dels seus clients es va quedar amb els drets del conill Oswald, un personatge d’èxit creat per Disney per als seus curtmetrat­ges.

Aquelles circumstàn­cies adverses el van convèncer que havia d’eliminar els intermedia­ris i controlar totalment les seves produccion­s. En aquella època va néixer el seu primer gran personatge, Mickey Mouse, coincidint amb l’aparició del cinema sonor. Avançant-se a altres productors, en Walt va incorporar el so a una pel·lícula d’en Mickey, Willieenel­barcode

vapor, estrenada el 1928 a Nova York, amb gran acceptació de públic i crítica.

Aquí va començar l’èxit de Walt Disney. El 1932 guanyava el primer Oscar pel curt animat Árboles y

flores, i el 1937 va estrenar el primer llargmetra­tge animat de la història del cinema: Blancaniev­es y los

siete enanitos.

 ??  ?? Walt Disney i els seus animadors amb la càmera multiplà que ell va inventar el 1930. / WALT DISNEY
Walt Disney i els seus animadors amb la càmera multiplà que ell va inventar el 1930. / WALT DISNEY

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain