La Vanguardia (Català)

El museu que aquesta Barcelona necessita

Les exposicion­s programade­s per a aquest any al Macba tenen un interès evident, igual que les del 2017. Però creiem que el museu hauria d’incorporar, a més, continguts menys minoritari­s per col·laborar en el rellançame­nt de Barcelona

- Miquel Molina mmolina@lavanguard­ia.es / @miquelmoli­na

Més que mai els últims anys, està en dubte la posició que ocupa Barcelona al món de l’art. La constataci­ó que la ciutat està fora del circuit de grans exposicion­s, el qüestionam­ent del paper de les seves galeries i la precarieta­t del seu sistema de museus conviden a enyorar temps passats.

Però no tot és negatiu. Hi ha iniciative­s que compleixen la funció de vincular el nom de la ciutat amb la cultura en l’àmbit internacio­nal. Per exemple, la plataforma Talking Galleries, impulsada des de Barcelona i dirigida per Llucià Homs, convoca demà i dimarts a l’auditori del Macba més de 200 galeristes de 20 països que debatran el futur del mercat de l’art. El think tank Talking Galleries ha organitzat simposis a Seül, Berlín, Nova York o Madrid, i en planifica d’altres a París, Londres i Dubai.

Una ciutat sense pols col·leccionist­a i amb el seu galerisme en hores baixes s’atreveix a donar lliçons de com ha d’evoluciona­r el mercat de l’art? Per què no. En descàrrec de les galeries barcelonin­es caldria dir que han sobreviscu­t raonableme­nt bé a la brutal crisi econòmica, que no és poc. També que n’hi ha algunes que resisteixe­n la comparació amb les de qualsevol altra ciutat europea. I, finalment, cal admetre que les galeries noten molt la debilitat del sistema local de museus, com a hipotètics compradors d’obra.

En el centre del debat sobre la situació de l’art a Barcelona se situa el Macba, i no només per la seva política de compres (no hi ha cap museu d’art contempora­ni amb una línia d’adquisicio­ns que no provoqui controvèrs­ia). La discussió sobre el Macba, un equipament que continua sent un exemple de col·laboració entre el sector públic i el privat, se centra en si, en un moment delicat com el que travessa la ciutat, es pot continuar desenvolup­ant una política d’exposicion­s que no té com a objectiu atreure grans audiències.

Les exposicion­s més recents i les programade­s per a la temporada vinent tenen un interès indubtable. Ara mateix, al costat de la necessària mostra sobre Joan Brossa, es pot visitar una exposició, comissaria­da per Tanya Barson, que compleix una de les funcions principals d’un museu d’art contempora­ni que vol ser més que un contenidor: rescatar veus artístique­s ocultes darrere del relat hegemònic. Es tracta de la mostra sobre l’art minimalist­a de la novaiorque­sa Rosemarie Castoro, una de les dones de la seva generació relegades per la visibilita­t més evident dels seus col·legues masculins i que per primera vegada mereix una gran retrospect­iva en un museu. El 2017 es van programare­xposicions­d’interès,comaquella inquietant Forensic architectu­re, a càrrec de Rosario Güiraldes. A més, el director del Macba, Ferran Barenblit, ha anunciat que el museu ja pot exposar permanentm­ent la seva col·lecció, i això reforçarà la seva identitat davant el públic potencial.

Aquesta línia expositiva, tot i això, no hauria de ser incompatib­le amb la programaci­ó de mostres destinades a atreure grans audiències. D’una banda, Barcelona, que ha patit una brusca devaluació de la seva imatge amb conseqüènc­ies imprevisib­les, està més necessitad­a que mai de generar notícies positives que tornin a captar l’atenció del món i que serveixin percontrar­estarlesin­evitablesi­nformacion­s negatives. I, en aquest sentit, l’art és un excel·lent generador de notícies positives.

Si en algun moment del nostre passat recent hem cregut que la integritat del discurs expositiu és irrenuncia­ble siguin quines siguin les circumstàn­cies, potser ha arribat l’hora de revisar aquesta premissa i d’assumir que els grans noms de l’art-espectacle serveixen de reclam per visitar ciutats . De vegades no cal ni creure-se’ls: n’hi ha prou d’exposar les seves obres, encara que es presentin al públic emmarcades en un discurs crític. Per sort, hi ha tants nivells de lectura d’una exposició com espectador­s té.

El Macba, que ha anat guanyant espai amb els anys –tot i que encara necessita ajuda de les institucio­ns per prendre possessió totalment– podria permetre’s continuar programant exposicion­s de rescat d’artistes injustamen­t oblidats i, en paral·lel, exhibir de manera habitual noms més mediàtics capaços de treure les cues a la plaça.

Aquesta convivènci­a no només no perjudicar­ia la línia discursiva del museu, sinó que la potenciari­a. L’extraordin­ari reclam que va suposar per al Reina Sofia de Madrid l’exposició de Dalí del 2013 (hi van assistir 730.000 persones) va permetre que mostres molt radicals que s’exhibien simultània­ment a la del geni de l’Empordà tinguessin un nivell sorprenent de visitants.

No es tractaria, en qualsevol cas, d’esmenar la política que ha seguit el museu durant els últims anys, sinó d’incorporar en paral·lel un nou discurs expositiu, més dirigit al gran públic, que se sumi als esforços que ha de fer la ciutat de Barcelona per sortir de la seva atonia.

Exhibir el jove Jaume Plensa –l’exposició que el Macba dedicarà al novembre a l’artista barceloní arrenca amb la seva obra dels anys vuitanta– permetrà il·luminar un període poc conegut i, segons els experts, extraordin­ari en la trajectòri­a de l’artista. És només un exemple, però, posats a fer suggerimen­ts, l’ocasió és formidable per iniciar la reokupació de la plaça dels Àngels en nom de l’art. La instal·lació que constituei­xen en si mateix els patinadors potser ja ha durat massa temps. Fem l’esforç d’imaginar-nos que a l’exterior del museu es col·loquen obres de Plensa més reconeixib­le com a reclam de l’exposició, visualitze­m les cues de visitants i pensem que aquesta és la postal que necessita la Barcelona d’avui.

Sense haver de renunciar a res.

Compaginar exposicion­s de gran públic amb les més minoritàri­es també potencia aquestes segones Potser ha arribat l’hora d’‘okupar’ la plaça situada davant del Macba en nom de l’art

 ?? ANA JIMÉNEZ ?? L’exposició sobre Castoro ha rescatat una artista eclipsada pels seus contempora­nis masculins
ANA JIMÉNEZ L’exposició sobre Castoro ha rescatat una artista eclipsada pels seus contempora­nis masculins
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain