La Vanguardia (Català)

Una fàbrica d’il·lusions

- Juan Antonio Casanova

Només quatre equips, a més de l’amfitrió, estan classifica­ts per a la Copa del Rei de bàsquet quan falta una jornada per tancar la primera volta de la Lliga Endesa. I tots quatre seran caps de sèrie. Són els dos grans de gairebé sempre (Reial Madrid i Barcelona Lassa), el vigent campió de Lliga (València)... i el Montakit Fuenlabrad­a, que presenta el mateix balanç (11 victòries i 5 derrotes) que els dos últims equips malgrat que té un dels tres pressupost­os més baixos: tot just 2,8 milions. Ni una desena part que els dos primers. Només la meitat és per a la primera plantilla, en què aquesta temporada repeteixen vuit jugadors de l’anterior, un luxe poc habitual. Amb tres espanyols (el club havia apostat tradiciona­lment per gent d’aquí, però cada dia és més difícil per les quotes) i nou més d’altres nacionalit­ats. El base croat Popovic (el que més triples anota a la Lliga, 2,81 per partit) i l’aler congolès i ex-verd-i-negre Eyenga són els més destacats, però la força és en el grup.

“Fabriquem il·lusions” és el lema de Montakit SL, empresa de Fuenlabrad­a de material per fabricar cuines. Lema que comparteix amb l’equip que patrocina. Igual que aquest altre: “Impossible més per menys”. Malgrat sumar més del doble de victòries que de derrotes, els de Fuenlabrad­a tenen 31 punts més en contra que a favor. Això s’explica perquè deu dels seus onze triomfs han arribat per vuit punts o menys. Es pot atribuir a la sort, però també es pot veure com a resultat de la capacitat de competir al límit, de moure’s bé en les situacions més complicade­s, que això és el que són els finals igualats. I té molt a veure l’afició, calenta i sorollosa, del pavelló Fernando Martín, on només han perdut un partit de vuit. “Els aficionats estan una mica bojos –afirma Olaseni, pivot britànic, un dels nous–, però ens ajuden a guanyar”.

En una trajectòri­a tan positiva –no només la d’aquesta temporada rècord, sinó en l’èxit que suposa per a un club tan modest haver competit a l’ACB en 20 de les 22 últimes temporades– hi ha dos personatge­s clau: el president, José Quintana, germà d’entrenador (Óscar) i pare de jugador i alcalde de la ciutat pel PSOE des del 1983 fins al 2002 (el més votat d’Espanya el 1999), i el director esportiu, Ferran López, base del planter del Joventut, dues vegades internacio­nal i 495 partits a l’ACB amb nou temporades en dues etapes a Fuenlabrad­a. Es va retirar allà el 2009 i quatre dies després li van oferir el càrrec que ocupa ara. L’estiu passat es va unir al projecte un entrenador que no havia treballat mai a Europa. Però Néstor García, el Ché, exseleccio­nador de l’Uruguai, l’Argentina i Veneçuela, és a Sud-amèrica una mica semblant al que representa Zeljko Obradovic a Europa: un col·leccionist­a de títols. “Jo el coneixia menys, però el president va dir que valia la pena apostar per ell”, explica Ferran López. I donar la primera oportunita­t a tècnics poc coneguts fins aleshores és una cosa habitual a la ciutat madrilenya: Chus Mateo, Jota Cuspinera, el mateix Óscar Quintana...

Què cal esperar del futur immediat? A les coses bones la gent s’hi acostuma de seguida, però després... “Ens espremem al màxim i ens reinventem cada any”, apunta l’exbase. “Som realistes i sabem que el que estem fent en aquesta primera volta és una cosa impression­ant, per sobre de les nostres possibilit­ats. La permanènci­a està pràcticame­nt assegurada i l’objectiu següent és entrar als playoffs. Però seguirem partit a partit, preparant-ne cada un com si fos l’últim. Al cap i a la fi, el nostre tècnic és argentí, com Simeone. I així ens va molt bé”.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain