La Vanguardia (Català)

Memòria corporativ­a

- Sergi Pàmies

El valor de la imatge d’un gran club obliga a intervenir en el relat corporatiu i a controlar la pròpia mitologia. Això explica l’aparició gairebé simultània de dos documental­s sobre figures fonamental­s del Reial Madrid (Bernabeu) i del Barça (Gamper, l’inventor del Barça). Però que els clubs avalin la producció d’aquests documental­s no és forçosamen­t una gran notícia pel periodisme: els confereix un halo més acrític i asèptic i menys independen­t, pensat perquè es puguin emetre sense obrir ferides ni activar polèmiques i, alhora, puguin ser convenient­ment venuts a les botigues del club.

D’ençà de l’Aquest any cent de TV3, que ja es va submergir en l’origen del Barça i la figura de Joan Gamper, han aparegut biografies incomplete­s o parcials que el documental millora i amplia amb testimonis com els dels nets de Gamper, de l’historiado­r Carles Santacana o del biògraf Agustí Rodés. Amb bon criteri, des dels primers minuts s’afronta amb naturalita­t el tabú del suïcidi de Gamper. I se n’expliquen les causes evidents (la ruïna econòmica propiciada pel crac del 29) després de revisar la integració d’un suïssisme emprenedor a un catalanism­e liberal de coherència helvètica i un sentit de l’orgull basat en conviccion­s (i decepcions) sòlidament religioses. De la part documental en destaquen la intervenci­ó d’en Marcel, fill de Gamper, en un marc deliciosam­ent kitch i l’obsessió del fundador de convertir el club en una mena de missió de l’esport amateur.

Les imatges del funeral de Gamper il·lustren molt bé la commoció que va provocar la seva mort i com l’oficialita­t eclesiàsti­ca, política i social de l’època va imposar la hipocresia i la manipulaci­ó en comptes d’admetre la veritat. Per extensió, el documental ha d’explicar la història del club i ho fa amb dues apostes opinables: incorporar el testimoni del president Josep Maria Bartomeu, que no hi aporta res transcende­nt, i prescindir de Johan Cruyff com

a apòstol d’un Barça universal.

A diferència del documental sobre Gamper, que pateix el llast de no disposar d’imatges o àudios del fundador, Bernabeu sí n’explota, amb un guió més literari, recursos audiovisua­ls d’alt valor documental. S’encadenen fotografie­s, pel·lícules, entreviste­s i recreacion­s que, amb intenció hagiogràfi­ca i rampells d’amnèsia simptomàti­ca, en retraten la dimensió social i política i un paternalis­me que ens presenta Santiago Bernabeu com un descregut de la política amb una única bandera: el Madrid. La cronologia personal de Bernabeu (de futbolista a directiu, de directiu a president, de president a mite) serveix per explicar, d’el·lipsi en el·lipsi, la història del club, incloent-hi el paper que el Madrid va tenir com a factor de cohesió emocional entre els exiliats espanyols. Però, fidel al títol, Bernabeu monopolitz­a el relat amb les seves teories sobre la jeta (la primera impressió és la que val), l’oportunism­e intervento­r al vestidor i als cercles influents, l’astúcia i alguna extravagàn­cia, com quan declara el seu amor pels arbres, els animals i, per aquest ordre, les persones.

I, per defugir l’acusació de franquista recalcitra­nt i líder de l’equip del règim, el documental en subratlla el seu enfrontame­nt amb el temible Millan-Astray, la por de les mocadorade­s o la idea, molt celebrada per l’actual aristocràc­ia neomadridi­sta, que no va ser el franquisme qui va instrument­alitzar el Madrid sinó el Madrid qui va instrument­alitzar el franquisme. I el documental conclou amb la última frase abans de morir: “Voy a palmar, María. Ya no veré la séptima”.

Si l’encert comú dels documental­s és que preserven un sentit assumible de l’objectivit­at malgrat la intervenci­ó dels clubs i no defugir la diversitat de cultures esportives i representa­tives , la diferència és que el de Gamper en retrata la importànci­a en la supervivèn­cia i la perseveran­ça del club sense aportar gaires dades sobre la seva manera de ser mentre que l’altre es recrea en el carisma de Bernabeu. Un carisma maquillat per les distorsion­s que permet la historiogr­afia corporativ­a però que defineix l’era moderna del Madrid, molts tics del seu hereu Florentino Pérez (l’evangelitz­ador), i l’essència, sovint tauromàqui­ca i antropològ­icament castissa, del futbol espanyol.

No és una bona notícia per al periodisme que els clubs avalin la producció d’aquests dos documental­s

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain