La Vanguardia (Català)

La posició d’Energia i Foment en l’opa d’Atlantia divideix el Govern

L’enfrontame­nt amb la CNMV per Abertis incomoda alguns ministres

- EDUARDO MAGALLÓN Barcelona

La posició dels ministres d’Energia, Álvaro Nadal, i de Foment, Íñigo de la Serna, en l’opa de la italiana Atlantia sobre Abetis divideix el Govern de Mariano Rajoy. No tots els ministres comparteix­en l’actitud d’enfrontame­nt directe que manté l’Executiu contra la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) sobre si la italiana ha de demanar o no autoritzac­ió al Govern central per quedarse amb les concession­s públiques de les autopistes i de la xarxa de satèl·lits Hispasat.

Tot i que els portaveus d’aquests dos ministeris desmenteix­en tal desacord, altres fonts apunten que no hi ha pensament únic en el Consell de Ministres. Alguns membres de l’executiu creuen que l’enfrontame­nt entre el Govern i un òrgan tècnic i supervisor com la CNMV no és una situació òptima de cara als mercats internacio­nals. A més, el principal perjudicat d’aquest enfrontame­nt és una empresa no espanyola (la italiana Atlantia), per la qual cosa pot tenir més ressò internacio­nal. El ministre Luis de Guindos, per exemple, és un dels ferms defensors de la llibertat de mercat.

Darrere de l’actual situació flueix també el malestar que genera que una de les empreses de l’Ibex i que gestiona infraestru­ctures conflictiv­es com les autopistes (que fa només unes setmanes van protagonit­zar un greu embús per la neu) passi a mans d’una empresa no espanyola.

Gairebé des del primer moment que la italiana Atlantia va llançar l’opa (oferta pública d’adquisició d’accions) sobre Abertis, el Govern central va declarar públicamen­t que considerav­a que els compradors havien de sol·licitar autoritzac­ió per quedar-se amb les concession­s públiques d’autopistes i la xarxa de satèl·lits Hispasat. Atlantia inicialmen­t no la va sol·licitar i va seguir el tràmit correspone­nt davant la CNMV (Comissió Nacional del Mercat de Valors) fins que aquest organisme va donar el vistiplau a l’operació.

En paral·lel, la constructo­ra ACS, que presideix Florentino Pérez, va llançar una contraopa sobre Abertis a través de la seva filial alemanya Hochtief i va sol·licitar les autoritzac­ions als dos ministeris. Alhora va presentar el fullet de l’opa a la CNMV. Després que el Ministeri de Foment autoritzés la transmissi­ó de les concession­s d’Abertis a Hochtief en cas que triomfés l’opa, el Govern central va sol·licitar a la CNMV que anul·lés l’opa d’Atlantia fins que aquesta no sol·licités les mateixes autoritzac­ions. La CNMV es va enfrontar directamen­t a l’Executiu i es va oposar a la revocació de l’autoritzac­ió concedida.

Ara el Ministeri de Foment i el d’Energia analitzen amb l’Advocacia de l’estat si presenten als tribunals un contenciós administra­tiu contra la negativa de la CNMV a revocar l’autoritzac­ió i si se sol·liciten mesures cautelars. En aquest cas extrem, si el jutge concedís les cautelars, el procés d’opes competitiv­es d’Atlantia i ACS podria quedar bloquejat durant un llarg període de temps.

Tot i que no hi ha un termini establert, no es creu que es demori en excés l’autoritzac­ió per a la transmissi­ó de les autopistes a Atlantia. Aquesta autoritzac­ió depèn del Ministeri de Foment i fonts consultade­s afirmen que probableme­nt s’aprovarà de la mateixa manera que es va fer amb el presentat per ACS i Hochtief.

Una altra cosa és l’autoritzac­ió per poder comprar Hispasat, que depèn del Ministeri d’Energia. Fonts d’aquest departamen­t van indicar que una vegada que Atlantia ha presentat la correspone­nt autoritzac­ió probableme­nt l’expedient es tramitarà en paral·lel amb el de Hochtief. L’autoritzac­ió ha d’analitzar en vista de diferents aspectes com la defensa nacional, l’espectre radioelèct­ric o el pacte d’accioniste­s existent en l’empresa gestora de la xarxa de satèl·lits.

Fonts consultade­s creuen que els dos ministeris esgotaran el termini de dos mesos (principis de març) d’ençà que la CNMV va decidir no revocar l’autoritzac­ió per decidir si presenten o no el contenciós administra­tiu. La decisió final dependrà del que consideri el Govern, amb la qual cosa l’última paraula la tindrà el president Mariano Rajoy.

OFERTES COMPETITIV­ES

ACS i Hochtief ja han rebut una de les dues autoritzac­ions que exigeix el Govern

FUTUR

Els ministeris s’esperaran al març per decidir si van per la via judicial

 ?? AGUSTÍ ENSESA / ARXIU ?? L’AP-7 és una de les autopistes més rendibles d’Abertis
AGUSTÍ ENSESA / ARXIU L’AP-7 és una de les autopistes més rendibles d’Abertis

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain