La Vanguardia (Català)

Vuit de cada deu ciutadans fan servir una targeta bancària

En deu anys el nombre de sucursals bancàries s’ha reduït a la meitat

- Madrid

Vuit de cada deu espanyols ja disposen de targeta de pagament per fer les compres (el 82% de la població), segons l’últim Baròmetre de targetes de Mastercard elaborat per la consultora Inmark Europa a partir de 12.179 entreviste­s personals.

Les targetes de dèbit es posicionen com el mètode preferit de pagament amb targetes per al 74% dels enquestats; seguit per les targetes privades (emeses per grans empreses de distribuci­ó d’alimentaci­ó, moda, energia) que pugen més d’11 punts percentual­s, fins al 23%. La targeta de crèdit, malgrat que es queda com a tercera opció, marca el seu propi rècord històric amb un 23% de penetració i el prepagamen­t, amb un 2%.

Actualment, segons aquest informe, cada ciutadà disposa de 1,80 targetes de mitjana, mentre que fa un any era d’1,55. Segons l’opinió de Paloma Real, directora general de Mastercard España, “el 19% dels consumidor­s utilitzen les seves targetes per pagar les compres; mentre que el 40% les utilitzen si l’import és superior a 30 euros”.

Una tendència és que els bancs cada vegada estan emetent més targetes de contactles­s, és a dir, targetes amb què per un import baix no és necessari ni teclejar la clau, sinó que el pagament es fa efectiu acostant la targeta al datàfon. Aquestes s’han incrementa­t en 16 punts percentual­s, fins al 42% de total de les targetes. Paloma Real assegura que “Espanya és un país molt avançat en innovació i la gent s’adapta ràpidament a les noves tecnologie­s”.

Segons la directiva, amb dades del Banc d’Espanya, “en tan sols deu anys el nombre de sucursals bancàries a Espanya ha passat de 45.084 a les 27.811 actuals”, a la qual cosa va afegir: “Actualment, la meitat dels municipis a Espanya no disposa d’oficines bancàries, sobretot aquells amb poblacions de menys de 2.000 habitants”.

La número u de Mastercard a Espanya va ressaltar que el 33% dels enquestats han fet compres en línia l’últim any. En aquest sentit, cal anar amb compte perquè si es rebutja una compra en línia, per exemple perquè arriba tard o no arriba, pagada amb targeta la devolució de l’import inicial exigeix molts més tràmits amb l’entitat financera. No passa com amb els rebuts, que es poden tornar gairebé automàtica­ment.

Entre els productes més comprats per internet sobresurt la roba (33%), seguit de bitllets d’avió i tren (25%), electrònic­a (24%) i regals, que augmenten, fins al 22,5%. Respecte a la metodologi­a de pagament, les targetes són el mètode preferit pels compradors, ja que el seu ús ha augmentat des del 76%, fins al 81%. El segueixen les plataforme­s de pagament amb un 16% del total, el contra reembors (6%), les transferèn­cies (2%) i la domiciliac­ió bancària (1%). Per la seva part, la targeta de dèbit continua imposant-se a la de crèdit per fer compres en línia: 81% davant un 20%.

Per edats, els consumidor­s entre 18 i 34 anys són el segment de la població que més compra per internet, amb un 56%. Els segueix la franja d’edat entre els 35 i els 54 anys, que assoleixen una penetració del 39% en aquest segment, mentre que els usuaris de més de 55 anys es van animant a fer compres per internet, que se situen en l’11%.

 ?? LUMINA IMAGES / GETTY ?? Les targetes emeses per empreses ja represente­n un cinquè del total
LUMINA IMAGES / GETTY Les targetes emeses per empreses ja represente­n un cinquè del total

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain