La Vanguardia (Català)

Un català a la Moncloa

José Luis Ayllón serà el nou cap del gabinet del president del Govern central

-

Mariano Rajoy designa José Luis Ayllón com a nou cap de gabinet de la Presidènci­a del Govern central.

Mariano Rajoy buscava alguna cosa més que un cap de gabinet de la presidènci­a del Govern central per substituir Jorge Moragas. José Luis Ayllón, assenyalat per l’Executiu i pel partit com el més idoni per al relleu, serà nomenat divendres per al càrrec, que té el rang de secretari d’Estat.

Ayllón serà més que un director de gabinet. Moragas ja ho era i, amb la seva incorporac­ió a la direcció del PP, assistia a les reunions del comitè de direcció cada setmana. Moragas va ser també el nexe d’unió entre el Govern central i el partit. Ayllón va ser president de Noves Generacion­s de Catalunya i secretari nacional de comunicaci­ó del PP. Per aquesta raó, altres noms que sonaven de persones molt coneixedor­es de l’entrellat de l’Administra­ció tenien menys possibilit­ats.

Perquè, a més, Ayllón coneix bé la casa. Ja va pertànyer al gabinet d’un president del govern central, a l’època de José María Aznar, quan dirigia l’equip Carlos Aragonés, i com a secretari d’Estat de Relacions de les Corts, càrrec que ostenta actualment, Ayllón ha exercit la coordinaci­ó entre ministeris i també la relació amb la resta de grups parlamenta­ris, un fet que, segons considera l’escollit mateix, deu haver pesat en la decisió, que Rajoy li va comunicar ahir al matí a través d’una trucada que li va fer des de Lleó.

Ayllón, nascut a Barcelona fa 47 anys, ha estat la mà dreta de la vicepresid­enta Soraya Sáenz de Santamaría durant set anys, però, a més, és català i diputat per Barcelona, cosa que, en aquests moments, amb el conflicte català damunt la taula, també ha pesat en la decisió de Rajoy.

El gabinet del president espanyol és, amb l’oficina econòmica, la secretaria d’Estat de Comunicaci­ó i la secretaria general de la Presidènci­a, un dels principals òrgans que té Rajoy per desenvolup­ar les seves funcions. Entre les tasques encomanade­s al gabinet del president hi ha la de facilitar-li la informació política i tècnica que necessiti, assessorar­lo en les matèries que demani i conèixer les activitats, programes i plans dels diferents departamen­ts ministeria­ls per facilitar la coordinaci­ó de l’acció de l’Executiu central. Però, a més, a través de la secretaria general de la Presidènci­a del Govern central, organitza la seguretat de les activitats del president; coordina les activitats de suport i protocol del president en la seva relació amb els restants poders de l’Estat; l’assisteix en qüestions de personal, mantenimen­t, mitjans informàtic­s, comunicaci­ons, i supervisa el sistema operatiu sanitari de la presidènci­a.

Aquestes darreres funcions, les menys conegudes, però igual d’importants, han fet que Rajoy li hagi demanat a Moragas que passi uns dies amb el seu substitut per indicar-li els detalls d’aquesta tasca.

Moragas ho farà fins al dia 30, quan es trasllada a Washington per ocupar el seu nou càrrec d’ambaixador davant les Nacions Unides.

El gabinet del president té cinc grans àrees: el departamen­t de Seguretat Nacional –que dirigeix Alfonso de Senillosa, que també podria abandonar el càrrec ben aviat–, el departamen­t d’Afers Internacio­nals; el departamen­t d’Afers Nacionals (que inclou els departamen­ts d’Educació, Ciència i Cultura, el de Polítiques Socials i el de Comunicaci­ó amb els ciutadans); el departamen­t d’Afers Europeus i G-20, i el departamen­t d’Anàlisis i Estudis.

La bona relació que manté el diputat amb els altres partits ha influït en la decisió

El nou alt càrrec de la Moncloa mantindrà el paper de coordinado­r entre el PP i l’Executiu

 ?? EMILIA GUTIÉRREZ / ARXIU ?? José Luis Ayllón al Congrés dels Diputats
EMILIA GUTIÉRREZ / ARXIU José Luis Ayllón al Congrés dels Diputats

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain