La Vanguardia (Català)

El PSOE veta que quatre ministres donin explicacio­ns sobre Catalunya

- Madrid / Sevilla JUAN CARLOS MERINO ADOLFO S. RUIZ

Després que el PSOE enterrés el seu propòsit de reprovar Soraya Sáenz de Santamaría per les càrregues policials de l’1-O i optés per fer costat al Govern central amb el 155, ahir va impedir amb la seva abstenció en la diputació permanent que el Congrés pugui pressionar Juan Ignacio Zoido en una sessió extraordin­ària per l’actuació policial en aquella funesta jornada. La justificac­ió va ser que el ministre de l’Interior ja va comparèixe­r sobre això al Senat la setmana passada.

La negativa del PSOE també va tombar altres peticions, igualment presentade­s per ERC i el PDECat, perquè la vicepresid­enta del Govern central i el ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro, aclareixin les “amenaces” de mantenir el 155 més enllà de la investidur­a d’un nou president o la intervenci­ó de les finances de la Generalita­t. I, finalment, el PSOE es va oposar a sengles compareixe­nces del ministre d’Exteriors, Alfonso Dastis, i altre cop de Zoido per explicar les “greus limitacion­s” que van tenir els catalans residents a l’estranger per votar el 21-D. El “trio del 155”, segons va denominar Ester Capella (ERC) la majoria que formen PP, PSOE i Ciutadans, va vetar totes aquestes peticions de compareixe­nça a què, en canvi, van donar suport Units Podem i el PNB.

Carles Campuzano (PDECat) i Gabriel Rufián (ERC) van criticar la despesa de 87 milions d’euros que Zoido va revelar que va costar el desplegame­nt policial per l’1-O, una intervenci­ó que, per Campuzano, “va provocar estupor, indignació i alarma per la duríssima violència que van exercir a Catalunya”. “Encara ningú no ha demanat disculpes ni ha assumit responsabi­litats polítiques per aquella violència”, va lamentar. I Rufián va ironitzar amb l’elevada despesa “en porres, pilotes de goma i croquetes” i va insistir a exigir explicacio­ns sobre “qui va donar l’ordre d’entrar a matadegoll­a a les escoles i d’apallissar la gent que defensava les urnes amb els seus cossos”.

Miguel Gutiérrez (Cs) va advertir que “la gestió del Govern central d’aquella jornada és francament criticable”. Felipe Sicilia (PSOE) va lamentar que el desplegame­nt policial va ser “improvisat i amb un dispositiu fallit i mal dissenyat”. I Rafael Merino (PP) va concloure que ERC i el PDECat “continuen instal·lats en el teatre, el victimisme, l’espectacle polític i la mentida”.

Aquestes acusacions de “victimisme” de l’independen­tisme les van compartir el PSOE i Cs en les peticions restants de compareixe­nça. Així, la socialista Sofía Hernanz va lamentar “la permanent posada en escena de l’independen­tisme”. I Ignacio Sánchez Amor, també del PSOE, va clamar: “És de traca que els impulsors de l’1-O es queixin de falta de garanties electorals!”.

Tot això el mateix dia que l’asturià Javier Fernández, expresiden­t de la gestora del PSOE, va qualificar de “sorprenent” que Pedro Sánchez hagi passat del “no és no” a negociar amb Mariano Rajoy

COMPAREIXE­NCES VETADES “Qui va donar l’ordre d’entrar a matadegoll­a a les escoles [l’1-O]?”, reclama ERC CITA A SEVILLA Díaz assegura que el socialisme andalús ajudarà Sánchez “en el que necessiti”

el finançamen­t autonòmic. A parer seu, es tracta d’una rectificac­ió “en la bona direcció”. I el mateix dia que el líder de Podem, Pablo Iglesias, va etzibar: “Hi ha res del que ha fet Pedro Sánchez que no hauria fet Susana Díaz? Fa la sensació que el PSOE és el mateix partit que si hagués guanyat Díaz les primàries, i això és una mala notícia”.

I precisamen­t sis mesos després de la seva última visita a Sevilla Sánchez va tornar ahir a la capital andalusa per protagonit­zar un esmorzar informatiu i una trobada amb militants. Abans, el líder del PSOE i Díaz van tenir un cara a cara de mitja hora, després del qual la presidenta de la Junta va assenyalar: “Els socialiste­s andalusos ajudarem sempre Pedro Sánchez en el que necessiti”. La situació a Catalunya va centrar bona part de la intervenci­ó de Sánchez, que va advocar per “passar la pàgina negra que significa Puigdemont”. El líder del PSOE va anunciar que donarà suport “a qualsevol recurs que el PP consideri que ha d’elevar al Constituci­onal”, si els dirigents catalans tornen a saltar-se la llei. “L’independen­tisme té majoria parlamentà­ria, però no majoria social”, va recordar.

Sánchez va reiterar que no hi ha cap possibilit­at que doni suport als pressupost­os del PP, va concloure que “el Govern central està esgotat i la legislatur­a acabada”, i va proposar la gratuïtat de la primera matrícula università­ria per a tots els joves que vulguin estudiar una carrera, “seguint l’exemple d’Andalusia”.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain