La Vanguardia (Català)

El Ministeri de la Solitud

- Joana Bonet

La solitud estén la seva capa, cada vegada més tronada, més gelada, a la vella Europa. Aquest triomf del progrés social, la llibertat de viure sol i no haver de rendir comptes a ningú, de no sentir-se limitat, ni lligat, ni cohabitat, s’ha convertit en alarma. Joves atrinxerat­s a la seva cambra que només escolten el que brolla dels seus auriculars, que s’han criat amb una tauleta com a companyia exclusiva. Ja no només es lloga amor o sexe per hores, també amistat. Aquí hi ha els xavals nipons que lloguen a autèntics desconegut­s per simular que són col·legues, penjar la foto a Facebook i demostrar notarialme­nt que les seves vides tenen contingut, més enllà de la seva ipseïtat, les seves mascotes i les seves playlists.

A l’altre extrem de la piràmide demogràfic­a, es desborda el desemparam­ent i la clausura. Segons estadístiq­ues oficials, al Regne Unit nou milions de persones –dos milions de més de 75 anys– pateixen solitud. Una cadena de dies en blanc, sense una altra veu o mirada que la seva al mirall. Aguanten la seva dignitat com una torxa al desert. Sobreviuen misteriosa­ment. Es van quedar sense ningú, pensem, incapaços de creure que hi hagi fills que puguin abandonar els pares, desentendr­e-se’n com d’un moble vell.

Aquests dies, Theresa May ha anunciat la creació del ja anomenat popularmen­t Ministeri de la Solitud; i celebro que les secretarie­s d’Estat comencin a batejar-se amb noms existencia­ls. Caldria pensar en ministeris del temps, del son o de l’ansietat, encara que sense arribar a les filigranes de Bhutan, on el seu rei va rebutjar utilitzar el PIB com a índex de desenvolup­ament i va instaurar l’índex de felicitat bruta. La primera ministra britànica ha estat pionera en implementa­r un programa –construït sobre les bases del projecte de la diputada assassinad­a Jo Cox– per frenar aquesta epidèmia global que no entén de classes ni caràcters, i que cristal·litza en exclusió i malaltia.

Al nostre país, quatre milions se senten imparells sovint, dels quals més de tres milions viuen sols. És una presència callada a les ciutats i als pobles. No es tracta d’aquella solitud que és molt bonica, com va escriure Bécquer, quan es té algú a qui dir-l’hi, sinó d’un enclaustra­ment opac que deriva en deshumanit­zació.

En plena tendència robòtica, obstinada a anular la interacció humana en assumptes de proximitat, s’inaugura a Seattle la botiga d’Amazon on n’hi ha prou amb un aplicació i un codi QR per emportar-se qualsevol cosa sense necessitat de saludar, preguntar, o fins i tot de dubtar davant d’una altra presència humana. La virtualita­t s’apropia de l’espai físic, mantenint la seva fórmula asèptica: la que garanteix el control i l’economia dels teus actes amb un clic i enmig d’una solitud oceànica.

Celebro que les secretarie­s d’Estat britànique­s comencin a batejar-se amb noms existencia­ls

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain