La Vanguardia (Català)

Puigdemont manté la incògnita sobre la investidur­a

Torrent es reuneix a Brussel·les amb l’expresiden­t i insta a la formació de Govern

- BEATRIZ NAVARRO Brussel·les. Correspons­al

Puigdemont i el president del Parlament es van reunir ahir a Brussel·les, però lluny de la delegació de la Generalita­t a la capital europea, ja que el Govern central en va ordenar el tancament provisiona­l. En la cita no es va aclarir com es podria dur a terme una investidur­a.

El viatge del president del Parlament de Catalunya, Roger Torrent, a Brussel·les per entrevista­r-se amb Carles Puigdemont i els quatre exconselle­rs instal·lats a Bèlgica des de fa gairebé tres mesos va derivar ahir en un nou xoc amb el Govern espanyol davant la negativa d’Exteriors que la reunió tingués lloc a la delegació del Govern a la capital comunitàri­a. “La meva obligació institucio­nal i moral és defensar els drets polítics dels diputats electes”, va argumentar Torrent per justificar el seu viatge, que no obstant això va optar per pagar-s’ho de la seva pròpia butxaca, va dir, per evitar polèmiques amb l’oposició.

“He transmès al president que necessitem un Govern que pugui treballar des del minut u per recuperar les institucio­ns de les mans del 155 i traslladar-les a mans de la ciutadania”, hem “de desterrar-lo de les nostres institucio­ns”, va reivindica­r el president del Parlament en una compareixe­nça davant la premsa, sol, mentre Puigdemont i els exconselle­rs i ara diputats Lluís Puig, Clara Ponsatí, Toni Comín i Meritxell Serret esperaven a la sala contigua.

Torrent va evitar explicar com es farà compatible aquesta voluntat amb el fet d’haver proposat Puigdemont com a candidat a presidir la Generalita­t sense la certesa que pugui ser present al ple, amb les dificultat­s que tindria per governar a distància i, sobretot, el risc que el Govern espanyol recorri contra la seva investidur­a i opti per prolongar la situació actual.

Minuts després va comparèixe­r davant els mitjans Puigdemont, que va celebrar la disposició de Torrent “a tirar endavant el mandat de les urnes del 21-D” i va reclamar no deixar-se intimidar per la pressió de l’Estat. “El Govern no pot caure en el xantatge” de Mariano Rajoy de continuar aplicant “la mateixa medicina” que ha portat a la “situació d’esperpent” actual, va reclamar el líder de Junts per Catalunya en un clar missatge en clau interna als qui, a les files sobiranist­es, dubten de la viabilitat de la seva candidatur­a.

Puigdemont va reclamar a les institucio­ns de l’Estat que “retirin tots els elements que impedeixen la normal celebració del ple, com seria el desig de tots”. “Fins a l’últim moment intentarem que això sigui possible”, va assegurar.

Interrogat sobre si la seva de- manda a Rajoy que s’anul·lin els càrrecs judicials en contra seu i s’alliberi els membres del Govern cessat que estan en presó preventiva és realista i si no va contra la separació de poders, va respondre: “Soraya Sáez de Santamaría va deixar clar qui havia decapitat el moviment independen­tista, ho va dir amb noms i cognoms: Mariano Rajoy”.

Una vegada més, Puigdemont va dir que no descarta una investidur­a presencial, però només si es donessin les condicions necessàrie­s. “Seria l’ideal”, va admetre, però “hi ha moltes possibilit­ats, hi ha altres camins”, deixant de nou la porta oberta a la via telemàtica.

Queden, probableme­nt, uns quants girs més de guió: “Tenim molt de temps per prendre moltes decisions fins al dia de la investidur­a”, va advertir l’expresiden­t.

“Està tot molt obert”, va admetre per la seva banda Lluís Puig, exconselle­r de Cultura i diputat de JxCat. “Ho intentarem fins al final, costi el que costi”, va explicar mentre abandonava les instal·lacions on finalment va tenir lloc la reunió, una sala de l’Aliança Lliure Europea, el partit polític europeu d’ERC.

El Ministeri d’Exteriors va donar ordre ahir a primera hora del matí de no permetre l’entrada a Torrent, Puigdemont i la resta de diputats a la delegació del Govern, intervingu­da arran de l’aplicació de l’article 155. La delegació tornarà a obrir aquest matí.

El president del Parlament va denunciar davant la premsa espanyola i internacio­nal la “indignant” decisió del Govern central, que considera contrària als drets fonamental­s, i va assegurar que demanarà als serveis jurídics de la Cambra si existeix alguna manera de recórrer aquesta decisió de l’administra­ció central.

La delegació davant la UE, l’única que no es va clausurar pel 155, va ser finalment tancada a les 11 del matí per a sorpresa dels seus treballado­rs “per evitar possible aglomeraci­ons”, va adduir Exteriors, que va recalcar que la convocatòr­ia a la premsa enviada la vigília pel Parlament es va fer “sense autoritzac­ió” de la conselleri­a. “A Brussel·les hi ha unes 300 delegacion­s regionals, però avui l’única tancada és la de Catalunya per causes injustific­ables”, va criticar l’expresiden­t Puigdemont.

 ?? STEPHANIE LECOCQ / EFE ?? El president del Parlament, Roger Torrent, respon als periodiste­s després de la reunió amb Carles Puigdemont a Brussel·les
STEPHANIE LECOCQ / EFE El president del Parlament, Roger Torrent, respon als periodiste­s després de la reunió amb Carles Puigdemont a Brussel·les

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain