La Vanguardia (Català)

El Rei llança a Davos un missatge de fermesa davant la crisi catalana

oeFelip VI assegura que a Catalunya s’intenten “minar les regles de la democràcia” oeDavant 70 caps de Govern, sentencia: “A Espanya les lleis es compleixen”

- MARIÁNGEL ALCÁZAR Barcelona

Optimisme sense perdre el realisme. Ahir el Rei va debutar al fòrum econòmic de Davos amb un doble missatge: el d’una Espanya competitiv­a i disposada a ser actor principal a la Unió Europea però sense perdre de vista la crisi a Catalunya, a què es va referir com un “intent de minar les regles bàsiques del nostre sistema democràtic”. Felip VI va ser rotund quan va afirmar que “la Constituci­ó no és un simple ornament, a Espanya; les lleis es compleixen”.

La presència del cap de l’Estat al fòrum, a què assisteix l’elit econòmica mundial, respon a l’interès de la Corona i del Govern de reforçar la imatge d’una Espanya sòlida i aclarir els dubtes sobre la fortalesa del seu sistema polític i la solidesa del seu futur econòmic. L’objectiu del Rei era convèncer els assistents de continuar confiant en una Espanya competitiv­a on la llei es compleix. En la seva intervenci­ó davant el ple del Fòrum de Davos, que en la seva 48è edició reuneix uns 3.000 participan­ts, entre els quals setanta caps d’Estat i de Govern, el Rei va advertir que la crisi viscuda a Catalunya ha deixat una lliçó “no només per a Espanya, sinó també per a totes les democràcie­s en general”. “Cal preservar –va dir el Rei– l’imperi de la llei com una pedra angular de la democràcia i del respecte al pluralisme polític i el principi bàsic de la sobirania nacional, que pertany, de fet, a tots els ciutadans. Per tant, mereix el màxim respecte de tots nosaltres”. Segons va afirmar el Rei, “els espanyols saben que el benestar i el progrés al segle XXI ni s’obtindrà ni es trobarà des de la solitud, ni des de l’aïllament, ni des de la divisió, sinó des de la unitat”. També va explicar davant els seus interlocut­ors arribats d’arreu del món que a Espanya “les comunitats autònomes disposen d’un ampli, profund i significat­iu autogovern, fins a un nivell que no és fàcil de trobar en altres països del món”.

El Rei va començar el seu discurs, que va pronunciar íntegramen­t en anglès, deixant clar que la seva intenció era esvair possibles dubtes sobre el fet que Espanya és “un gran país”. “Ara Espanya té una economia molt competitiv­a i representa una oportunita­t d’inversió excel·lent”, va destacar. Seguidamen­t va reconèixer que, “malgrat haver estat un motiu de preocupaci­ó a la Unió Europea fa ben pocs anys, avui Espanya lidera el creixement i està fent una contribuci­ó positiva a la consolidac­ió i l’enfortimen­t d’Europa”. El Rei no va passar per alt una referència a la necessitat de “refundar” la Unió Europea. “Europa ha de reinventar-se, i l’ànima d’aquesta nova Europa ha de reflectir l’ànima dels seus ciutadans. Poden comptar amb Espanya”, va assegurar.

Per reforçar el missatge, el Rei va enumerar una sèrie de xifres i dades per deixar clar que els espanyols “fa temps que han abandonat els vells clixés, els estereotip­s obsolets i les fosques llegendes” per “ocupar el lloc que els correspon al segle XXI”. Entre els actius d’Espanya, Felip VI va esmentar el turisme, el patrimoni cultural, el castellà, la seguretat, el sistema sanitari, el fet de ser un poble “amant de la pau” i els milions d’immigrants acollits sense que a Espanya hagin crescut “moviments xenòfobs o racistes”.

El Rei va reconèixer que els espanyols van patir atur i pèrdua de nivell de vida per la crisi, però va afegir que, “amb esforç compartit i reformes, ara l’economia creix de manera estable”. Finalment, després de destacar l’atractiu inversor d’Espanya i l’existència d’empreses capdavante­res, el Rei va advertir que la millora de l’economia ha d’anar dirigida a “reduir les diferèncie­s econòmique­s i la desigualta­t social, afavorint la indispensa­ble cohesió social amb un creixement més inclusiu”.

El cap de l’Estat reivindica al fòrum econòmic el paper fonamental d’Espanya dins de la UE

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain