La Vanguardia (Català)

Rajoy vol repetir com a candidat a les generals

El líder del PP diu que la responsabi­litat per Gürtel està assumida

- CARMEN DEL RIEGO Madrid

A Mariano Rajoy no l’afecten les crides –sobretot de l’oposició, però més callades també del PP– perquè deixi pas a un altre candidat en les pròximes eleccions generals, previstes, en principi, per al 2020. Al contrari. En una entrevista a Onda Cero, el president del Govern espanyol va assegurar ahir que intentarà “repetir com a candidat a la presidènci­a del Govern central”, perquè, segons va assenyalar, “anem en la bona direcció”.

Rajoy va afirmar que aquesta és la seva intenció, però l’haurà de “veure el partit, veure com evolucione­n les coses”. “En la mesura que vagi veient com es produeixen els esdevenime­nts, intentaré repetir”, va dir.

Des del PP es prenen amb cautela l’anunci, repetit unes quantes vegades darreramen­t, atès que consideren que és com quan diu –i ahir ho va fer– que no canviarà l’Executiu. Rajoy no pot dir res més, perquè si no es disparen les especulaci­ons. Però al si del partit hi ha el convencime­nt que, després de dues legislatur­es, i per poc que es normalitzi la situació, sobretot a Catalunya, Rajoy deixarà pas a un altre candidat en les pròximes eleccions generals. De fet, ell mateix va reconèixer ahir que es va presentar a la reelecció el 2015 perquè “el gran repte era l’economia” i, malgrat que els primers anys “van ser un espant”, va indicar, la situació ha anat millorant. A parer seu, “és important mantenir la política que hem fet, i m’agradaria que continués”, i la seva continuïta­t, pensa, és el que millor garanteix que aquesta política continuï endavant. Rajoy se sent apreciat per la gent, però reconeix que “depèn dels sectors”, i assegura que sent afecte quan viatja per Espanya.

La corrupció és la qüestió que més li retreuen, però també és veritat, subratlla, que, malgrat els casos que han esquitxat el PP, ha guanyat tres eleccions. Sobre aquests casos (Púnica, Gürtel, Brugal), Rajoy va mantenir el que diu sempre: “Són accions de persones concretes i determinad­es” i la gent involucrad­a “ja no és al PP”. Rajoy va assegurar que no sabia res de tot el que té a veure amb la trama Gürtel i, en qualsevol cas, va subratllar que el seu partit ha assumit les responsabi­litats polítiques i ell mateix ha pres “les decisions que havia de prendre”. “He treballat i continuo fent-ho perquè aquestes coses no es tornin a produir mai”, va manifestar el líder popular.

Catalunya va ocupar una bona part de l’entrevista que va concedir el president del Govern central, amb dos missatges molt clars: si Carles Puigdemont torna a Espanya “serà detingut”, i si es produeix una sessió d’investidur­a per via telemàtica hi haurà un recurs davant el Tribunal Constituci­onal.

Fonts governamen­tals van subratllar a La Vanguardia que, tot i això, no entraran en una espiral de veure qui corre més per celebrar la investidur­a o per presentar el recurs, perquè no pensa “fer el ridícul com Puigdemont”. L’Executiu del PP té clar que es preveu convocar la sessió en una sola jornada per intentar que el Constituci­onal no tingui temps d’admetre el recurs i suspendre la sessió, però assegura

El Govern central s’estima més anar amb tacte i guanyar el recurs sobre la investidur­a al TC que córrer i perdre’l

que, en tot el que té a veure amb Catalunya, el Govern espanyol no ha perdut cap recurs dels molts que ha presentat, i s’estima més anar més lent i guanyar-lo, encara que la sessió s’hagi celebrat, que anar de pressa i córrer el risc de perdre’l. Tot i això, el president va deixar clar ahir que així que hi hagi un acte administra­tiu que sigui recurrible, s’impugnarà, i que pot ser abans de la investidur­a, per exemple si hi ha una sol·licitud d’una pantalla a l’hemicicle perquè se celebri a distància.

Rajoy va confirmar que els responsabl­es policials tenen la instrucció d’intercepta­r Puigdemont si entra a Espanya i faran tots els possibles per complir-la”.

 ?? EMILIA GUTIÉRREZ ?? Mariano Rajoy amb un grup d’escolars ahir a l’entrada al Reina Sofia, a Madrid
EMILIA GUTIÉRREZ Mariano Rajoy amb un grup d’escolars ahir a l’entrada al Reina Sofia, a Madrid

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain