La Vanguardia (Català)

L’exlíder del PP valencià confessa el finançamen­t il·legal i acusa Francisco Camps

Ricardo Costa: “Sí, el partit es finançava amb diner negre”

- JOSÉ MARÍA BRUNET Madrid

L’ex-secretari general del PP valencià Ricardo Costa va treure ahir els draps bruts al partit i va confessar amb nitidesa que “es finançava amb diner negre” i que Francisco Camps, expresiden­t de la comunitat, era “el màxim responsabl­e” d’aquesta pràctica. La seva confessió se suma així a la dels empresaris que van explicar que van obtenir contractes a canvi d’aportacion­s.

L’exsecretar­i general dels populars valencians Ricardo Costa va llançar ahir l’última pedrada a l’aparador del finançamen­t del PP en aquesta comunitat, i el vidre es va trencar en mil bocins. Amb les declaracio­ns anteriors dels membres de la trama de corrupció Gürtel a València, sobretot la d’Álvaro Pérez, el Bigotes, la vidriera ja era plena d’esquerdes, però va arribar Costa i amb el seu còdol va deixar el terra de la sala del judici intransita­ble amb els peus descalços. “Sí –va dir Costa sense titubejar–, el PP es finançava amb diner negre”. I l’expresiden­t autonòmic Francisco Camps era qui estava al capdavant de l’organitzac­ió i, per tant, “el màxim responsabl­e”.

Bingo. La Fiscalia ja ho té tot en una mà. Només li queda passar per finestreta i esperar la sentència. Les condemnes es podran rebaixar uns anys –per allò que hi ha hagut confession­s–, però les penes cauran seguides, concatenad­es, amb el so constant, frenètic, de les màquines escurabutx­aques un dia de bona fortuna. Tot i que no sembla que hagi d’actuar contra Camps, perquè en el seu cas els presumptes delictes haurien prescrit.

La primera pedra l’havia tirada el líder de la trama Gürtel, Francisco Correa, que ha deixat de flirtejar amb la Fiscalia per llançar-se definitiva­ment als seus braços. La segona va provenir dels nou empresaris que pagaven els populars del Túria amb diner negre, i les societats de Gürtel mitjançant factures falses. La tercera la van llançar els excol·laboradors de Correa, Pedro Crespo i Álvaro Pérez, més conegut com el Bigotes.

Tots ells van explicar a l’Audiència Nacional que les campanyes del PP el 2007 i el 2008 es van pagar amb diner negre i amb aportacion­s d’empresaris beneficiat­s per l’Administra­ció autonòmica, en mans del mateix partit. Faltaven els interrogat­oris dels polítics. I el buit el va omplir ahir amb escreix Ricardo Costa, amb una declaració que completa un cúmul de confession­s i tanca el cercle.

“Francisco Camps i Juan Cotino [expresiden­t de les Corts Valenciane­s] –va dir– van encarregar el 2006 al llavors vicepresid­ent del Consell, Víctor Campos, les relacions amb els empresaris que afavorien el partit”. Costa va afegir que a les municipals del 2007 “les decisions més importants” les va prendre Camps, comptant amb l’auxili d’un grup d’assessors en mans de l’exvicepesi­dent de l’Executiu autonòmic Vicente Rambla. La decisió que l’empresa de Gürtel Orange Market portés els actes de campanya –va afegir– “la pren directamen­t Francisco Camps”.

El retrat robot que Costa i Rambla –que, a diferència del primer, va negar qualsevol relació amb pagaments irregulars– van fer de Camps va ser molt negatiu. Totes les seves al·lusions van tenir connotacio­ns crítiques, i el van descriure com una persona vanitosa, dotada d’un poder i una capacitat d’influència, fins i tot en la política espanyola, que, d’acord amb el que han dit els declarants, no va saber controlar mai. Costa va tornar a parlar dels vestits de Camps, explicant que el Bigotes li va preguntar el 2008 si podia passar una factura per valor de 20.000 euros per pagar “les despeses en peces de vestir” de l’expresiden­t valencià.

Costa va declarar que li va explicar a Luis Bárcenas els mètodes del PP valencià i que el tresorer popular li va dir que “era una pràctica prohibida al PP nacional i que suposava un Filesa 2”, en al·lusió al cas de finançamen­t il·legal del PSOE. Per la seva banda, Rambla va esmentar Rajoy per afirmar que ell va fer, a escala valenciana, el mateix que el líder del PP a escala estatal, és a dir, dirigir campanyes des del punt de vista polític, però no pagar-les.

Ahir diversos ministres i dirigents del Partit Popular van fer front a les declaracio­ns al·legant que les manifestac­ions del judici responen a estratègie­s de la defensa.

LA DECLARACIÓ

L’antic dirigent confirma les versions de Correa i ‘el Bigotes’ en el judici LES IMPUTACION­S En el seu testimoni acusa Francisco Camps de ser el màxim responsabl­e

 ?? EMILIA GUTIÉRREZ ?? Ricardo Costa arribant a l’Audiència Nacional amb la seva dona, Laura Chorro
EMILIA GUTIÉRREZ Ricardo Costa arribant a l’Audiència Nacional amb la seva dona, Laura Chorro

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain