La Vanguardia (Català)

Luiz Inácio Lula da Silva

La justícia brasilera ratifica i augmenta la pena contra l’expresiden­t

- ROBERT MUR Buenos Aires. Correspons­al

EXPRESIDEN­T DEL BRASIL

Un tribunal de segona instància de Porto Alegre va ratificar i elevar la condemna de l’expresiden­t brasiler Luiz Inácio Lula da Silva a 12 anys i un mes per corrupció, la qual cosa compromet la seva candidatur­a a les presidenci­als de l’octubre.

Luiz Inácio Lula da Silva està avui més a prop de la presó que de tornar a la presidènci­a. Un tribunal de segona instància va confirmar ahir la condemna per corrupció imposada a l’exmandatar­i brasiler pel jutge del cas Petrobras, Sérgio Moro. Malgrat encapçalar les enquestes, la sentència suposa la seva teòrica inhabilita­ció per postular-se a les presidenci­als d’octubre, encara que l’última paraula la té el Tribunal Superior Electoral. Tampoc no haurà d’ingressar encara a presó en espera de posteriors apel·lacions.

Per unanimitat, els tres membres del Tribunal Regional Federal (TRF) de Porto Alegre van desestimar el recurs dels advocats de Lula, que al·legaven falta de proves, i van ratificar la sentència de Moro, que l’any passat va condemnar Lula a nou anys i mig de presó per corrupció passiva i blanqueig de diners per rebre com a suborn un apartament tríplex a la platja valorat en un milió d’euros de la constructo­ra OAS, a canvi d’aconseguir contractes amb Petrobras.

A més, l’instructor del TRF, João Pedro Gebran, va augmentar la pena a 12 anys i un mes de presó. “Hi ha proves, més de les raonables, que Lula va ser un dels articulado­rs, si no el principal, de la trama de corrupció” a Petrobras, va dir Gebran. “La culpabilit­at és extremadam­ent elevada tractant-se de l’expresiden­t”, va afegir el magistrat al justificar una “pena més gran” que la imposada per Moro.

Malgrat la condemna i les altres set causes obertes, Lula és el polític més ben valorat del Brasil. Segons Datafolha, el líder esquerrà compta amb un 36% d’intenció de vot, el doble que l’ultraconse­rvador Jair Bolsonaro (18%). El Partit dels Treballado­rs (PT) ha de decidir ara si elegeix un altre candidat i el potencia, o s’arrisca a continuar apostant per Lula, que podria ser inhabilita­t o, fins i tot, empresonat abans dels comicis.

No obstant això, el mateix Lula va ratificar davant milers de seguidors la seva intenció de ser candidat en un míting a Sao Paulo, poc després de saber-se la sentència. “La provocació és tan gran que ara vull ser candidat a president”, va dir el líder del PT. “Estic condemnat una altra vegada per un apartament que no tinc, que no és meu. Si em condemnen, que em donin almenys l’apartament. Que em donin una escriptura”, va indicar. “Sols em trauran de la lluita quan em mori”, va afegir. Abans de tancar l’acte, Lula va demanar als seus partidaris que es mobilitzes­sin cap a la cèntrica avinguda Paulista, on també es concentrav­en els detractors de l’expresiden­t, malgrat el risc d’enfrontame­nts.

Lula no va viatjar ahir a Porto Alegre. Va romandre a São Paulo, on resideix, malgrat que el dia anterior havia participat en un míting a Porto Alegre al costat de la seva successora, Dilma Rousseff. L’exmandatar­i va visitar la seu del Sindicat Metal·lúrgic, on va iniciar la seva carrera política, i va dir que estava “extremadam­ent tranquil”, quan ja s’havia iniciat la vista. “L’única decisió que espero és que, per 3 a 0, els magistrats diguin que el jutge Moro es va equivocar al dictar la sentència”, va indicar. Un dia abans, Lula s’havia mostrat més combatiu a Porto Alegre. “No necessito al mercat, necessito empreses productive­s, necessito agricultur­a productiva i agricultur­a familiar”, va dir.

Les paraules de l’exsindical­ista contra l’establishm­ent econòmic, amb la seva referència futbolísti­ca sobre el resultat de la votació d’ahir semblava una resposta al titular que també ahir es llegia en un article de

Folha de São Paulo, que recollia que el poder financer desitjava la ratificaci­ó de la condemna: “El mercat espera un judici per 3-0 contra l’expresiden­t”.

En la mateixa línia, el president Michel Temer va declarar a Suïssa, abans de la sentència, que “les institucio­ns brasileres estan funcionant”, la qual cosa és una mostra de “tranquil·litat per qui vulgui invertir al país”. Témer va prometre al fòrum de Davos estabilita­t després de les eleccions presidenci­als.

Per la seva part, Rousseff va dir que la persecució de Lula forma part del “cop” que la va destituir el 2016. “El cop es va fer per destruir el PT, però es van equivocar. Lula va créixer en les enquestes i va demostrar el seu potencial polític, per això ara volen aniquilar-lo de la faç de la terra”, va afirmar.

El polític, a un pas de la inhabilita­ció com a candidat per la justícia electoral

 ??  ??
 ?? MARCELO CHELLO / EFE ?? Després de la confirmaci­ó de la condemna, Lula va ratificar que serà candidat durant un míting en el seu suport a São Paulo
MARCELO CHELLO / EFE Després de la confirmaci­ó de la condemna, Lula va ratificar que serà candidat durant un míting en el seu suport a São Paulo

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain