La Vanguardia (Català)

Cristiano R. Amon

El fabricant de xips, sancionat amb 997 milions per pràctiques monopolíst­iques

- LALO AGUSTINA

PRESIDENT DE QUALCOMM

La Comissió Europea ha imposat una multa de 1.000 milions d’euros a la tecnològic­a Qualcomm, fabricant de xips, per pagar a Apple per l’exclusivit­at dels seus productes davant altres fabricants de la competènci­a.

Nova multa estratosfè­rica de la Comissió Europea. La comissària de Competènci­a, Margrethe Vestager, va fer ahir un nou pas per castigar pràctiques monopolíst­iques a la Unió Europea amb una altra sanció a una multinacio­nal tecnològic­a dels Estats Units. Aquesta vegada, Brussel·les ha imposat una sanció de 997 milions d’euros al fabricant de xips Qualcomm per pagar a Apple per utilitzar només microproce­ssadors seus en lloc dels fabricats per rivals com Intel.

L’expedient tancat ahir es va obrir el 2015 i tant les conclusion­s com les seves conseqüènc­ies pecuniàrie­s han estat contundent­s. “Qualcomm va pagar milers de milions de dòlars a un client clau, Apple, perquè no comprés xips als rivals. Aquests pagaments no van ser sols reduccions de preu, sinó que van aconseguir la condició que Apple utilitzés exclusivam­ent els chipsets de banda base de Qualcomm en tots els seus iPhones i iPads”, va dir Vestager en un comunicat. “Això va fer que cap rival no pogués desafiar efectivame­nt Qualcomm en aquest mercat, sense importar com de bons fossin els seus productes”, va afegir.

Els anys en què va actuar de la forma abans descrita són els compresos entre el 2011 i el 2016. L’acord entre les dues empreses arribava a concretar que Qualcomm deixaria de pagar a Apple en el cas que llancés un dispositiu amb xips desenvolup­ats per algun dels seus competidor­s.

Els 997 milions de multa són l’equivalent al 5% de la facturació de Qualcomm el 2017. Després de fer-se pública la notícia, les accions del fabricant de xips amb prou feines es van immutar quan es van encendre les pantalles a Wall Street unes hores més tard. En el pitjor moment del dia perdien poc més d’un 1,3%, un retrocés que es va esmorteir així que avançava la sessió.

L’empresa va sortir ràpidament al pas de la multa afirmant que “està fermament en desacord amb la decisió, en contra de la qual recorrerà davant el Tribunal de Justícia de la Unió Europea”, va assegurar en una nota pública. La firma dels Estats Units també va dir que la multa de l’Executiu comunitari no està relacionad­a amb el seu negoci de llicències i no té cap impacte sobre les “operacions en marxa”. El vicepresid­ent executiu de Qualcomm, Don Rosenberg, va afirmar que l’acord amb Apple “no viola les normes europees de competènci­a ni perjudica la competènci­a al mercat o els consumidor­s europeus”. “Tenim arguments sòlids per a una revisió judicial i immediatam­ent

La CE va sancionar Google al juliol amb 2.424 milions i poc després va anunciar la fi de la impunitat fiscal

començarem aquest procés”, va afegir Rosenberg.

Les grans firmes tecnològiq­ues i d’internet, en molts casos grans dominadore­s dels seus mercats, són des de fa temps en el punt de mira de Brussel·les. El juliol passat, Competènci­a va imposar a Google la multa més gran per pràctiques contràries a la competènci­a a la UE, sancionant-lo amb 2.424 milions d’euros. Uns mesos després, al setembre, va estrènyer el setge sobre les empreses que dominen la xarxa més transitada del món a l’anunciar canvis legislatiu­s perquè la seva tributació s’adeqüi al negoci i els beneficis reals que obtenen dels països comunitari­s.

 ??  ??
 ?? OLIVIER HOSLETT / EFE ?? Margrethe Vestager, comissària europea de Competènci­a, ahir
OLIVIER HOSLETT / EFE Margrethe Vestager, comissària europea de Competènci­a, ahir

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain