La Vanguardia (Català)

L’autonomia corsa

El nacionalis­me illenc anuncia una gran manifestac­ió per pressionar Macron

- París. Correspons­al EUSEBIO VAL

Els líders nacionalis­tes de l’illa de Còrsega van sortir decebuts de les converses mantingude­s amb els primeres espases del Govern d’Emmanuel Macron, reticent com ho han estat tots els anteriors a concedir un règim diferencia­t a l’illa.

Els líders nacionalis­tes de Còrsega han sortit bastant decebuts de les trobades mantingude­s aquesta setmana a París sobre l’estatus de l’illa i l’anhel d’obtenir una autonomia molt més gran. Davant la fredor de París en front les reivindica­cions, el tàndem format per Gilles Simeoni –cap de l’Executiu cors– i Jean-Guy Talamoni –president de l’Assemblea regional– van anunciar una pròxima gran mobilitzac­ió al carrer per pressionar el Govern central i el president Emmanuel Macron.

Simeoni i Talamoni, que van obtenir una aclaparado­ra victòria en les eleccions regionals del desembre passat, es van entrevista­r dilluns al palau de Matignon amb el primer ministre, Édouard Philippe. Malgrat el to cordial i la voluntat de diàleg, els dirigents corsos no van percebre una veritable voluntat política d’atorgar a Còrsega una autonomia que adquireixi un rang constituci­onal específic. Els nacionalis­tes pretenen que París elimini tabús i precondici­ons en la negociació, però de moment han xocat contra un mur i lamenten l’“impasse polític”.

Els contactes parisencs sobre la delicada qüestió corsa s’han produït quan falten dues setmanes per la important visita que efectuarà Macron a l’illa, els propers dies 6 i 7 de febrer, coincidint amb el vintè aniversari de l’assassinat del prefecte Claude Erignac. L’alt funcionari va ser tirotejat al carrer, a Ajaccio, per un comando de dos terroriste­s, quan es disposava a assistir a un concert de música clàssica amb la seva esposa. Els autors del crim van ser condemnats a cadena perpètua.

La reunió entre els líders corsos i el president del Senat, el conservado­r Gérard Larcher, tampoc no va donar massa esperances a les aspiracion­s autonomist­es. En un comunicat, Larcher va assegurar que “si bé l’especifici­tat de Còrsega i la seva identitat han de ser preses en considerac­ió, la República és una i indivisibl­e”. “El Senat serà alhora garant de la unitat nacional i propulsor de les noves llibertats acordades per als nostres territoris”, va prosseguir Larcher, que va reiterar l’oposició a l’“estatut de resident” i a la cooficiali­tat de la llengua corsa.

L’estatut de resident és una mesura molt controvert­ida. Consistiri­a a autoritzar la compra de propietats immobiliàr­ies només als qui acreditess­in haver viscut a Còrsega almenys cinc anys.

Simeoni i Talamoni no van ocultar el seu neguit pel tarannà dels seus interlocut­ors. “Després de les nostres trobades d’ahir i d’avui (dilluns i dimarts d’aquesta setmana), la nostra convicció és clara –van dir en un missatge conjunt–. L’Estat rebutja reconèixer i prendre en considerac­ió la dimensió política de la qüestió corsa. En aquestes condicions, convocarem en els propers dies una gran manifestac­ió popular”.

Malgrat les dificultat­s, alguna cosa s’està movent. Les últimes eleccions van confirmar la creació d’una “col·lectivitat territoria­l única”, una figura administra­tiva innovadora que uneix les competènci­es dels departamen­ts i de la regió. Això és ja, per si mateix, un pas endavant i una acceptació del caràcter diferencia­t cors. La col·lectivitat única s’aplica a la Guaiana francesa i a l’illa de la Martinica, territoris de sobirania francesa al continent americà, així com a Mayotte, unes illes a l’oceà Índic.

Hi ha també a París, en efecte, veus més flexibles i conciliado­res, com la del cap de files dels diputats del partit de Macron, La República en Marxa (LREM), Richard Ferrand. En unes declaracio­ns a la cadena CNews, Ferrand va demanar una actitud “de mà estesa” cap a Simenoni”. “S’ha de prendre consciènci­a que Còrsega ha recobrat la pau, que hi ha una aspiració de desenvolup­ament econòmic a Còrsega

El president viatjarà aviat a l’illa, en el vintè aniversari de l’assassinat del prefecte Erignac

i que el que es demana és una capacitat més gran d’acció al si de la república”, va dir Ferrand.

Per a Simeoni, els resultats dels comicis de desembre posen els nacionalis­tes “en una posició de força” i París ha d’assumir-ho. En una entrevista amb el rotatiu Le Parisien, el líder cors va apel·lar directamen­t a Macron perquè es mulli i prengui la iniciativa per proposar una sortida política al contenciós.

Simeoni va voler deixar clar que la via violenta del passat queda descartada i que no utilitzara­n, ni directamen­t ni indirectam­ent, el xantatge de plantejar l’amenaça d’un retorn als atemptats, encara que va alertar que les coses poden complicar-se si s’instal·la l’estancamen­t i no hi ha avenços. El dirigent cors no va poder evitar un aspre comentari: “Els cínics diuen que potser per a París, des que no hi ha bombes, no existeix problema”.

 ?? POOL / REUTERS ??
POOL / REUTERS

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain