La Vanguardia (Català)

A la caça del president

L’Estat reforça la vigilància del Parlament, fronteres i aeròdroms

- Barcelona

La Policia espanyola està en alerta davant la possibilit­at que Carles Puigdemont pretengui travessar la frontera.

Claveguera­ms, fronteres i aeròdroms. La Guàrdia Civil i la Policia Nacional s’han desplegat en un dispositiu de seguretat especial amb la finalitat d’evitar que Carles Puigdemont aconseguei­xi ser investit. El ministre de l’Interior, Juan Ignacio Zoido, va evitar ahir donar detalls sobre l’operació que busca detenir l’expresiden­t al·legant que aquests plans són “dissenyats i després executats, però mai explicats”. L’estratègia està en marxa i el Govern central assegura que les forces de seguretat treballara­n per evitar la investidur­a de l’únic candidat a la presidènci­a de la Generalita­t de Catalunya.

El gran desplegame­nt de seguretat, més gran que en altres ocasions similars, és evident. També és diferent, ja que, mentre que en altres cites equiparabl­es els Mossos d’Esquadra eren els únics policies que es deixaven veure a prop del Parlament, ahir al migdia les imatges d’agents de la Policia Nacional revisant el claveguera­m del parc de la Ciutadella, al costat de l’hemicicle català, es van difondre ràpidament. Amb aquesta inspecció, la Policia va explicar que provava d’assegurar-se que ningú no pugui accedir mitjançant el claveguera­m al Parlament o bé col·locar-hi algun artefacte potencialm­ent perillós.

La presència d’aquests agents no va encendre les alarmes, ja que, des d’aquest dilluns, dues patrulles de les unitats d’intervenci­ó al matí i dues més a la tarda custodien els voltants de la Cambra, i així ho faran almenys fins al dia de la investidur­a. Tot i així, aquests policies no són ni a les portes ni a l’interior de l’edifici, zona que és competènci­a dels Mossos. Des de la Policia Nacional s’assegura que es tracta d’un dispositiu normal davant un acte d’envergadur­a com el de la sessió d’investidur­a del president de la Generalita­t.

Hi ha més desplegame­nts. Fonts policials asseguren que la frontera de la Jonquera està vigilada per agents dels grups de reserva i seguretat (GRS) de la Guàrdia Civil, procedents de Sevilla. En total, 100 agents estan treballant provisiona­lment a la província de Girona.

Així mateix, l’arribada per carretera no és l’única possibilit­at que preveuen les forces de seguretat. El Govern central evitarà tant sí com no que Puigdemont sigui investit, i per això s’ha reforçat la vigilància de l’espai aeri, i no només en grans aeroports. Segons informa RAC1, diumenge passat vuit agents de la Guàrdia Civil es van presentar a l’aeròdrom de Sant Fruitós de Bages i van demanar el registre d’entrades i sortides per aire per comprovar així si el líder de JxCat podria haver aterrat en aquest lloc. Els treballado­rs no van dubtar a preguntar, amb un to humorístic, si estaven buscant l’expresiden­t, a la qual cosa els agents van respondre que simplement estaven seguint una operació per controlar les fronteres.

L’aeròdrom de Sant Fruitós només ofereix salts en paracaigud­es i no hi ha passatgers, però es pot sol·licitar un aterratge sempre que sigui amb prou antelació. Tot i això, la presència de Puigdemont entre dilluns i dimarts a Dinamarca va descartar les sospites inicials de les forces de seguretat.

Els dispositiu­s estan activats. Zoido ha assegurat que es treballa amb ímpetu per impedir que Puigdemont eludeixi la justícia i per “procurar que no pugui entrar ni al maleter d’un cotxe”, i va assenyalar que “hi ha molts camins rurals i es pot entrar per vaixell, en helicòpter o per ultralleug­er”. Així, l’Estat intentarà que els independen­tistes no aconseguei­xin el seu objectiu, com va passar l’1-O, quan els cossos i forces de seguretat no van trobar les urnes.

Fonts policials asseguren que han incrementa­t la seva presència en infraestru­ctures i edificis de l’Estat, com el Banc d’Espanya, la direcció de la Policia o bé la Delegació del Govern central.

 ?? ÀLEX GARCIA ?? Agents de la Policia Nacional al parc de la Ciutadella, a prop del Parlament
ÀLEX GARCIA Agents de la Policia Nacional al parc de la Ciutadella, a prop del Parlament

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain