La Vanguardia (Català)

Els temes del dia

-

La confessió de Ricardo Costa, acusant el PP de finançar-se amb diner negre, i l’elevat nombre de robatoris amb força als habitatges de Catalunya, més de 70 diaris.

RICARDO Costa, que va ser secretari general del Partit Popular (PP) a la Comunitat Valenciana entre el 2007 i el 2009, va declarar ahir que el PP va finançar actes de la campanya de les generals del 2008 amb diner negre lliurat per empresaris que mantenien relacions comercials amb la Generalita­t valenciana. Així mateix, Costa va responsabi­litzar directamen­t Francisco Camps –que va ser president valencià entre el 2003 i el 2011– de contractar amb l’empresa Orange Market, el braç valencià de la trama corrupta Gürtel dirigida per Francisco Correa, que retribuïa amb diner negre facilitat per empresaris afins. Costa va reconèixer ahir davant l’Audiència Nacional els fets recollits per la Fiscalia, pels quals se li demana pena de set anys i nou mesos de presó.

La confessió de Costa, que va demanar perdó a la societat espanyola i valenciana pels seus actes, és d’indubtable gravetat, tant per la seva naturalesa com per la responsabi­litat política que comporta. En els últims anys s’ha parlat prou de la trama Gürtel, dels seus capitostos Francisco Correa, Pablo Crespo o Álvaro Pérez

el Bigotes, com perquè tots ens hàgim pogut fer una idea dels seus tripijocs. Però el fet que Costa, que va ser un alt càrrec popular i un mandatari destacat a la Comunitat Valenciana, efectuï ara aquesta confessió ens fa entendre que en el PP valencià es van produir, de manera reiterada, pràctiques que no són acceptable­s en cap circumstàn­cia, i menys quan es desenvolup­en en l’àmbit del partit que durant decennis ha estat, i encara és, el principal representa­nt de la dreta sociològic­a espanyola.

Les reaccions recollides ahir en el PP arran de les declaracio­ns de Costa van ser nombroses. Camps, que haurà de comparèixe­r com a testimoni en el judici del cas Gürtel el proper 7 de març, va negar el finançamen­t il·legal i va lamentar que Costa associés el seu dret a la defensa amb l’ofensa. Al seu torn, el president del Govern espanyol, Mariano Rajoy es va distanciar de la xarxa valenciana. És veritat que Costa, davant l’Audiència, va posar fora de perill la direcció nacional del partit. Però, tot i això, seria molt oportú que la cúpula del PP es manifestés de manera clara davant les denúncies. De moment això no ha passat. Rajoy va aprofitar la mateixa jornada en què Costa va llançar unes acusacions tan serioses per avançar que estava consideran­t la possibilit­at d’optar a un nou mandat com a president del Govern, segons “es vagin produint els esdevenime­nts”. Això significar­ia, en cas de presentar-se i guanyar, que als dos anys que li queden de mandat caldria sumar-n’hi quatre més a la Moncloa. Però no va creure pertinent sol·licitar una investigac­ió interna que aportés llum definitiva sobre episodis que no s’haurien d’haver produït ni molt menys reproduït.

La corrupció, que afecta en diferents mesures massa partits espanyols, i que s’ha manifestat de manera reiterada en el PP, no es pot convertir en una companya de viatge que, en qualitat de coneguda, ja no desperta sorpresa ni rebuig. Al contrari. La corrupció és inacceptab­le en qualsevol instància i molt més en els partits amb responsabi­litats de govern, obligats a observar sempre una conducta exemplar. Tots els ciutadans coincideix­en que la corrupció és una xacra inadmissib­le. Per tant, els qui aspiren a representa­r-los no poden pensar –ni actuar– amb cap altre criteri. Han de ser, a més a més, els primers interessat­s a combatre-la i erradicar-la.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain