La Vanguardia (Català)

Sense sucre, sisplau

- Lluís Foix

La tendència del llenguatge políticame­nt correcte assoleix cotes excessives que amenacen de fer més mal que bé, tal com exposa Imma Monsó: “Les asèptiques mans del puritanism­e envolten el sempre fràgil coll de les obres genials (com més genials, més fràgils) per tal d’escanyar-les i purificar-les. Però el futur ens ensenyarà que no podem escapar tan fàcilment dels nostres dimonis per moltes que siguin les tones de sucre amb què ens volen emmascarar la realitat”.

Els assistents al fòrum de Davos exhibeixen poder, intel·ligència, grans fortunes i estratègie­s per als problemes que viu el món, molt allunyats del fred i la neu que va immortalit­zar Thomas Mann al balneari de La muntanya màgica. Més de tres mil persones desfilen per aquella ciutat alpina on es detecten les grans tendències que afecten el món.

Va ser a Davos on es va teoritzar sobre la globalitza­ció quan ja estava en marxa a bona part del planeta. En els primers dies han parlat el primer ministre canadenc, Justin Trudeau; el primer ministre indi, Narendra Modi, i també el rei Felip VI, que ha exposat els atractius per invertir a Espanya i, de passada, s’ha referit al conflicte de Catalunya amb la idea que les lleis cal complir-les, com s’encarrega de repetir cada dia el Govern Rajoy. Catalunya com a símptoma del secessioni­sme ha sortit en diverses sessions.

El primer ministre indi ha denunciat que cada vegada són més els països que es tanquen i que la globalitza­ció està en retrocés pels egoismes nacionals. La solució, va dir Modi, és l’entesa entre els pobles i acceptar els canvis derivats de la globalitza­ció. L’Índia està en la línia del creixement inclusiu obert a tothom. Ho diu Modi, un polític molt nacionalis­ta.

Trudeau és un jove liberal canadenc que està portant el seu país a una obertura social, econòmica i immigratòr­ia que el converteix­en en el líder que suposa el contrapunt més notable al populisme i al nacionalis­me retòric de Donald Trump.

A Davos s’està debatent sobre les desigualta­ts, la immigració i els corrents populistes que frenen el progrés i entorpeixe­n la llibertat en països de llarga tradició democràtic­a.

L’any passat, el president Xi Jinping es va convertir en el portaveu mundial de la globalitza­ció i del lliure comerç

La globalitza­ció descontrol­ada encoratja la irrupció dels populismes al món democràtic

presentant la Xina com a seriosa aspirant a liderar el món des del punt de vista econòmic i polític.

Un professor de la Universita­t de Princeton, Jean-Werner Müller, va tractar del populisme amb claredat dient que ningú no es creu populista però tots els polítics es recolzen en el poble per proclamar polítiques identitàri­es i excloents. Va citar Hongria i Polònia.

Demà arriba Donald Trump, el primer president nord-americà que va a Davos en els últims divuit anys. Trump no és Woodrow Wilson, ni Kennedy ni Reagan. Ha dimitit dels compromiso­s amb el canvi climàtic, tanca fronteres, menysprea minories i exhibeix retòricame­nt un supremacis­me que trenca amb la tradició social del seu propi país.

La cita de les elits mundials a Davos no és només una reunió de poderosos sinó la trobada en què es detecten els corrents de fons del món actual, els seus problemes, les seves frustracio­ns i les seves possibles solucions. La globalitza­ció està encongint el món d’una manera molt subtil en comptes d’expandir-lo. El Brexit és el precedent més inquietant. I la retòrica aïllacioni­sta de Trump és igualment perillosa i expansiva. Aquest corrent pot afectar molt Europa.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain