La Vanguardia (Català)

Els amics de la Dolly

- Efe

Un laboratori xinès ha creat dos clons de macaco seguint la tècnica utilitzada per clonar l’ovella Dolly el 1996.

Un equip de científics xinesos ha aconseguit clonar per primera vegada dos primats genèticame­nt idèntics amb el mateix mètode que el 1996 es va fer servir per crear l’ovella Dolly. Aquests primats, dos macacos de cua llarga, van ser creats mitjançant una transferèn­cia nuclear de cèl·lules somàtiques, és a dir, a partir de cèl·lules del teixit d’un primat macaco adult, en un procedimen­t que es va dur a terme a l’Institut de Neurociènc­ia de l’Acadèmia Xinesa de Ciències a Xangai, Xina.

Fa vuit setmanes una macaco femella va donar a llum un clon, que havia estat creat a partir de cèl·lules de teixit, la mateixa tècnica amb què es va crear la famosa ovella Dolly.

Deu dies més tard va néixer un segon mico, idèntic al primer, al mateix centre. Els dos clons, anomenats Zhong Zhong i Hua Hua, estan vius i sans. “La principal raó per clonar aquests primats és perquè són molt propers als humans evolutivam­ent i poden ajudar en tasques d’investigac­ió de malalties cerebrals, càncer o trastorns metabòlics”, va explicar el neurobiòle­g Mu-ming Poo, de l’equip científic de clonació. Quan se li va preguntar si el seu equip estaria interessat a aplicar aquesta tècnica per clonar humans, l’investigad­or va descartar la idea i va assegurar que no tenen intenció de fer-ho.

Gràcies a aquest avenç, ara és possible crear poblacions d’investigac­ió de micos idèntics i personalit­zats que, segons Poo i els seus col·legues, podrien reduir la quantitat de primats utilitzats en els experiment­s de laboratori.

Actualment les cries s’alimenten amb biberó i estan creixent normalment en comparació amb les mones de la seva edat.

“Som molt conscients que la investigac­ió futura amb primats no humans en qualsevol lloc del món depèn que els científics segueixin normes ètiques molt estrictes”, va concloure Poo.

 ?? AFP ?? Zhong Zhong i Hua Hua
AFP Zhong Zhong i Hua Hua

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain