La Vanguardia (Català)

No em toquin Stalin

El Ministeri de Cultura no aclareix si en el futur es podrà estrenar aquesta comèdia

- Moscou. Correspons­al GONZALO ARAGONÉS

CULTURA

El veto del règim rus a la projecció del film La muerte de Stalin ha aixecat suspicàcie­s sobre el temor i la reverència amb què encara és tractat a Rússia el líder soviètic Joseph Stalin, mentre molts russos han criticat la pel·lícula per considerar-la una falta de respecte a la història del país.

L’humor negre britànic no està fet per a la Rússia actual. Sobretot si es fa a costa de qui, malgrat els excessos que va cometre en el poder, és considerat aquí un dels personatge­s més decisius de la història contemporà­nia russa. El Govern ha decidit suspendre el permís per projectar als cinemes del país La muerte de Stalin, una comèdia del director escocès Armando Iannucci qualificad­a d’“extremista” pels experts del Ministeri de Cultura que aquesta setmana han visionat la cinta.

Després que un grup de funcionari­s governamen­tals i destacats membres del món de la cultura veiessin la pel·lícula, 21 persones van firmar una carta dirigida al ministre de Cultura, Vladímir Medinski, a qui van demanar que ajornés l’estrena, prevista per avui, 25 de gener.

L’última pel·lícula de Iannucci, creador de les sèries Veep i The thick of it, ens situa als dies de la mort de Ióssif Stalin, el 1953. Abans del funeral, els alts dirigents de l’URSS es llancen a una cursa d’intrigues per aconseguir el poder absolut. En aquesta baralla hi participen personatge­s considerat­s aquí herois, com el mariscal Gueorgui Júkov, figura clau en la victòria contra l’Alemanya nazi.

La carta en què es demana la prohibició assegura que la pel·lícula “es burla de la història del nostre país” i “ennegreix la memòria dels nostres ciutadans que van vèncer el feixisme”. Una de les signants és la filla de Júkov.

Ielena Drapeko, una veterana actriu que ara és vicepresid­enta de la Comissió de Cultura a la Duma, ha dit a l’agència RBK: “No havia vist mai res tan desagradab­le”. Segons Iuri Poliakov, que és conseller del Ministeri de Cultura, la pel·lícula conté aspectes d’una “guerra ideològica” contra Rússia. “Insulta els nostres símbols històrics, l’himne soviètic, les distincion­s i les medalles”, ha explicat Pàvel Pozhigailo, destacat membre del Consell Ciutadà.

El portal pro-Kremlin Vzgliad afirma que és “una escenifica­ció desagradab­le feta per estrangers que no saben res de la nostra història”. I el diari Komsomólsk­aia Pravda ha titulat així un article: “La muerte de Stalin, la comèdia que podria haver filmat Hitler”.

Medinski ha acceptat la petició. “Molta gent de la generació més vella, i no només aquesta gent, la considerar­an una burla a tot el passat soviètic, del país que va derrotar el feixisme. I, encara pitjor, una

Molts russos “veuran la pel·lícula com una burla al país que va derrotar el feixisme”, explica el ministre de Cultura

burla de les víctimes de l’estalinism­e”, va explicar. “No tenim censura”, va voler aclarir. “No tenim por de les crítiques i d’avaluacion­s incòmodes de la nostra història”.

No queda clar si la pel·lícula, amb Steve Buscemi, Michael Palin i Jeffrey Tambor en el repartimen­t, s’estrenarà en el futur. El ministeri ha dit que “es decidirà més endavant”. En tot cas, no serà el mes vinent, quan se celebrarà el 75è aniversari del final de la batalla de Stalingrad, un altre esdevenime­nt històric que desperta un gran orgull patriòtic a Rússia. Un conseller del ministeri va dir que tampoc no hauria de ser abans de les eleccions presidenci­als del 18 de març.

 ?? SERGEI KARPUKHIN / REUTERS ?? Dues dones davant un pòster de la pel·lícula, en un cinema de Moscou
SERGEI KARPUKHIN / REUTERS Dues dones davant un pòster de la pel·lícula, en un cinema de Moscou

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain