La Vanguardia (Català)

Via lliure a Federer

Rafael Nadal, lesionat al psoes de la cama dreta, estarà absent tres setmanes

- ESPORTS

La lesió de Rafa Nadal unida a la derrota de Novak Djokovic deixen a Roger Federer, als seus 36 anys, el camí aplanat per reeditar la victòria de l’any passat a l’Open d’Austràlia, un triomf que suposaria per al tennista suís el vintè trofeu del Grand Slam.

L’últim joc va tenir tots els ingredient­s del que David Foster Wallace anomena “moment Federer”.

Un error no forçat de Berdych. Un punt directe de Federer. Un servei-volea per a Federer. I un altre servei-volea per tancar el partit. Temps del joc: un minut.

I Roger Federer (36), a les semifinals de l’Open d’Austràlia.

Arribats a aquest punt del torneig, Federer ja ha agafat la velocitat de creuer. Berdych no hi va tenir res a fer. Sacsejat pel fenomen suís, es va veure fora en un tres i no res. Les seves opcions es van esfumar en el tie-break de la primera mànega. Allà Federer el va despatxar amb un 7-1.

Fins aleshores, Berdych, 20a raqueta del món, havia guardat les seves opcions. Durant uns instants havia cavalcat, fins i tot, amb el vent a favor: en el primer joc, Federer s’havia fet un embolic a l’hora de cedir el servei. Allà havíem vist el suís esbroncant el jutge:

–No em pots robar la reclamació. Et sembla bé, això?

Això li criava a l’àrbitre de cadira, Fergus Murphy, enrabiat. L’ull de falcó no havia funcionat: un error tecnològic. I el jutge havia decidit que aquell punt era per a Berdych.

Va ser una escena inèdita en l’era del tennis modern.

Fins aleshores, Berdych havia estat un rival amb aspiracion­s.

Després va sobrevenir l’apagada. Federer va remuntar des del 2-5 inicial per assolir el tie-break i despatxar-lo amb el 7-1. I després va continuar galopant fins a un marcador final de 7-6 (1), 6-3 i 6-4.

Ara s’enfrontarà al fenomenal Chung, el coreà de 21 anys i 20 diòptries que s’ha fet gran a Melbourne, on ha tombat els dos Zverev, Medvédev i Djokovic. I a quarts va vèncer el sorprenent Tennys Sandgren, tímid orgull del tennis dels Estats Units, la seva última bala.

Ara a Chung li cau un gegant al damunt. Una vegada ha arribat a aquesta fase d’un Grand Slam, Federer no acostuma a deixar anar la presa. A la seva edat, ningú no havia arribat a les semifinals a Melbourne des dels temps de Ken Rosewall. Han passat 41 anys. Hi arriba inspirat, sense haver cedit ni un sol set i absolutame­nt entregat a la seva estratègia.

–Ara Federer juga a tota velocitat –explicava Toni Nadal a La Vanguardia fa un parell de setmanes–. Ara és molt agressiu, piloteja molt poc. Imposa un ritme altíssim, acceptant que fallarà. Et fa dependre del seu joc. I el que acaba passant és que ell falla menys que el rival.

A Berdych li va clavar 61 winners, punts guanyadors. Són raquetades que van a les cantonades, a les línies. Cops que no admeten cap resposta.

I mentre Federer vola, Nadal es llepa les ferides. Ahir el seu servei mèdic va comunicar una lesió muscular al psoes ilíac de la cama dreta. Són dues setmanes de repòs i una tercera de rehabilita­ció abans de tornar a les pistes.

Des de l’era de Rosewall, el 1977, cap tennista de 36 anys ha arribat a les semifinals d’un Grand Slam Federer s’enfrontarà a Chung, el sorprenent coreà que ha fet fora els dos Zverev, Djokovic i Sandgren

 ?? VINCENT THIAN / AP ?? Roger Federer va atropellar Berdych i ja és a semifinals
VINCENT THIAN / AP Roger Federer va atropellar Berdych i ja és a semifinals

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain