La Vanguardia (Català)

El Papa fa una crida als periodiste­s per combatre les notícies falses

Francesc adverteix contra la difusió d’opinions “sectàries i infundades”

- Ciutat del Vaticà. Correspons­al

El papa Francesc va demanar ahir als periodiste­s que combatessi­n les informacio­ns falses i exercissin el seu paper com a veritables “custodis de les notícies”. En un insòlit missatge distribuït per la Santa Seu, Bergoglio va condemnar el drama de la desinforma­ció que s’ha imposat al segle XXI i va advertir de les conseqüènc­ies nefastes de propagar opinions “sectàries i infundades”. “Desitjo fer una crida a promoure un periodisme de pau, sense entendre amb aquesta expressió un periodisme bonista que negui l’existència de problemes greus i assumeixi tons embafadors”, va escriure el Papa. “Em refereixo a un periodisme sense fingiments, hostil a les falsedats, a eslògans efectistes i a declaracio­ns altisonant­s”, va continuar. Francesc considera que el periodisme responsabl­e és el que analitza les causes socials dels conflictes i n’identifica les arrels per poder solucionar-los. No realitza només una feina, sinó una “missió”.

Per al Sant Pare les notícies falses són difícils d’identifica­r perquè són “intenciona­dament evasives”. Per explicar el seu origen, Bergoglio les va comparar amb “la lògica de la serp”, la forma que va adoptar el dimoni al llibre del Gènesi, que creu artífex de la primera fake news: “En realitat, el que Déu havia dit a Adam no era que no mengessin de cap arbre, sinó tan sol d’un arbre”, escriu. El Papa, que anteriorme­nt ja havia dit que les notícies falses eren un pecat, les va relacionar ahir amb la “cobdícia” i la “set de poder”.

Segons el vaticanist­a Marco Politi, editoriali­sta d’Il Fatto Quotidiano, la crida segueix la doctrina social de Francesc sobre el que l’Església denomina el bé comú. “L’important per a ell és que no hi hagi ruptures entre rics i pobres –explica–. El preocupa que les informacio­ns falses puguin ser un canal per a l’odi i la intolerànc­ia”.

El Papa va voler aprofitar el dia dels periodiste­s, el 24 de gener en honor a Sant Francesc de Sales, per llançar el seu missatge per a la 52a jornada mundial de les Comunicaci­ons Socials, el proper 13 de maig. Cada any escriu un missatge dedicat a les comunicaci­ons, però és la primera vegada que un document de la Santa Seu –titulat “La veritat us farà lliures. Fake news i periodisme de pau”– s’ocupa d’aquest fenomen. Altres pontífexs han tractat temes similars, com Pau VI el 1972 en el missatge “Les comunicaci­ons socials al servei de la veritat”.

Encara que Politi subratlla que aquesta no ha estat la raó que ha motivat que Francesc fes aquesta crida, el mateix Pontífex ha estat víctima de falòrnies en diverses ocasions. La primera falòrnia va sorgir durant el conclave de la seva elecció, quan va córrer la veu que li faltava un pulmó, per la qual cosa no hagués pogut ser triat. L’any passat també es va dir que donava suport a Donald Trump o que volia canviar els deu manaments. “Estem al corrent d’aquestes històries falses, però la majoria no es mereixen cap acció de la nostra part perquè són inversembl­ants”, va dir el portaveu del Vaticà, Greg Burke, el març del 2017, quan es va propagar l’última.

El Papa es va dirigir als periodiste­s després d’una setmana en la qual ha rebut dures crítiques de la premsa en el viatge a Sud-amèrica, especialme­nt per defensar al bisbe Juan Barros, acusat d’abusos sexuals, després de la qual cosa va demanar perdó per haver ferit les víctimes amb les paraules utilitzade­s. Encara que el seu carisma i popularita­t han acostat encara més el Vaticà als mitjans de comunicaci­ó, abans de ser Bisbe de Roma eren conegudes les seves relacions difícils amb la premsa argentina. Aquesta mateixa setmana, a bord de l’avió papal, va admetre que no li agradava gens fer entreviste­s. “Mira la feina que m’ha donat ara Déu”, va fer broma després.

Encara que Francesc era molt reservat, a l’assumir el Pontificat va entendre aviat la importànci­a d’acostar-se a la premsa. Va recuperar les converses directes amb els periodiste­s en els viatges, quan el seu predecesso­r, Benet XVI, demanava que enviessin les preguntes a l’oficina de comunicaci­ó del Vaticà abans de les rodes de premsa a l’avió papal. També és conscient del poder de les xarxes socials com a instrument per compartir el seu missatge, i ja plega més de 44 milions de seguidors en els seus comptes de Twitter.

ANNA BUJ Encara que no és la causa que ha motivat el missatge, Bergoglio ha estat víctima de diverses ‘fake news’

 ?? ANDREW MEDICHINI / AP ?? El papa Francesc, bevent mate al final de l’audiència general d’ahir a la plaça de Sant Pere
ANDREW MEDICHINI / AP El papa Francesc, bevent mate al final de l’audiència general d’ahir a la plaça de Sant Pere

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain