La Vanguardia (Català)

Trump afirma que “desitja” declarar davant Mueller i sota jurament

El president i els republican­s conspiren contra l’FBI per minar el Russiagate

- Nova York. Correspons­al FRANCESC PEIRÓN

Quan a la Casa Blanca han notat l’alè de Robert Mueller, fiscal especial en el Russiagate, s’ha cridat a sometent. Mueller té intenció d’interrogar el president Trump a la recerca d’un possible delicte d’obstrucció a la justícia. Abans testificar­à el seu exestrateg en cap, Steve Bannon. Aprofundin­t en aquesta línia, davant el seu equip ja han comparegut Jeff Sessions, fiscal general (ministre de Justícia); James Comey, exdirector de l’FBI, l’acomiadame­nt del qual projecta la presumpta obstrucció; Mike Pompeo, director de la CIA; Dan Coats, director nacional d’Intel·ligència o Mike Rogers, director de l’Agència Nacional de Seguretat (NSA).

En paral·lel, les forces més conservado­res, amb els tuits del president com a guia, han posat fil a l’agulla en una campanya de demolició contra l’FBI. El dany col·lateral perseguit consisteix a desprestig­iar davant l’opinió publica la investigac­ió de les presumptes ingerèncie­s del Kremlin el 2016. El seu descrèdit la deixaria sense valor. Les enquestes indiquen que una majoria dona suport a la tasca de Mueller, però va a la baixa. “Els que som en aquesta sala sabem què és el que faríeu en cas que el president decidís això, i crec que no ajuda al procés”. Així va argumentar la portaveu Sarah Huckabee Sanders la negativa del president a acomiadar el fiscal. La seva rèplica evidència que, en lloc del respecte a les lleis, la cuirassa de Mueller consisteix més en el temor que sent el Govern per la tempesta del què diran.

La portaveu va insistir “en la plena cooperació”. Però Donald Trump ha estat contradict­ori. Va dir que estava disposat al 100% i després no va semblar tan disposat. Tot i això, ahir, després d’insistir que “no hi ha confabulac­ió ni obstrucció”, va reiterar la seva voluntat a declarar davant Mueller.

“Desitjo que arribi aquest moment”, va respondre abans d’embarcar-se cap a Davos (Suïssa). “M’encantaria fer-ho com més aviat millor i sota jurament”, encara que va matisar: “Estic subjecte al consell dels meus advocats”. Mentrestan­t, i davant la progressió del cas, el president va prosseguir ahir amb el seu atac a l’agència d’investigac­ió. “On són els 50.000 importants missatges de text entre els amants de l’FBI, Lisa Page i Peter Strzok?”, va escriure. Strzok va participar en la investigac­ió dels correus electrònic­s de Hillary Clinton. També va ser al Russiagate a l’inici, per la qual cosa va interrogar Michael Flynn, efímer conseller de Seguretat Nacional. En aquells missatges de text, dels quals només queda la seva transcripc­ió (els originals van desaparèix­er, suposadame­nt per un problema dels telèfons), els dos amants exhibien prejudicis cap a Trump. Això porta els conservado­rs a parlar d’una intoxicaci­ó que interferei­x en les indagacion­s i a suggerir “una societat secreta” dins de l’FBI.

El congressis­ta republicà Ron Johnson va treure a la llum altres transcripc­ions d’aquells textos en les quals l’agent va expressar que no existien proves de la ingerència russa. Els missatges s’estenen de desembre del 2016 al 17 de maig del 2017, jornada en què va ser nomenat Robert Mueller. El fiscal especial va rellevar Strzok a l’estiu.

Una altra pota de la conspiraci­ó és el dossier de l’espia britànic en què es denuncia que el Kremlin podia fer xantatge a Trump i un informe republicà, encara no difós, en el que “es demostra” que el govern Obama va espiar al llavors candidat conservado­r. Aquests esforços per minar l’assumpte contrasten amb les accions del president. Després d’acomiadar Comey, al comandamen­t va quedar el seu número dos, Andrew McCabe. Quan el va rebre al despatx oval li va preguntar: “A qui vas votar el 2016?”. McCabe va respondre que a ningú (la Casa Blanca no ho va negar ahir). A Mueller li interessa aquella conversa.

L’actual director de l’FBI, Chris Wray, va amenaçar de dimitir per les pressions de Trump i Sessions perquè cessés McCabe.

Trump va preguntar al dos de l’FBI i cap interí: “A qui vas votar?”, conversa que interessa al fiscal especial

 ?? J. SCOTT APPLEWHITE / AP ?? Robert Mueller, fiscal especial del Russiagate, en una imatge de l’estiu passat a Washington
J. SCOTT APPLEWHITE / AP Robert Mueller, fiscal especial del Russiagate, en una imatge de l’estiu passat a Washington

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain