La Vanguardia (Català)

Filipines deté un presumpte gihadista espanyol amb explosius

- Hong Kong. Correspons­al ISIDRE AMBRÓS

L’exèrcit de les Filipines va anunciar ahir que havia detingut un espanyol de 20 anys sospitós de simpatitza­r o pertànyer al grup terrorista local Abu Sayyaf, vinculat a l’Estat Islàmic. Es tracta del primer ciutadà espanyol arrestat pels seus presumptes vincles amb un dels grups gihadistes que operen en la meridional illa filipina de Mindanao.

El capità Exequiel Panti, responsabl­e de les forces armades filipines a la localitat de Basilan, feu d’Abu Sayyaf, va explicar que Abdelhakim Labidi Adib, amb passaport i DNI espanyols encara que d’ascendènci­a tunisiana, va ser detingut dilluns en un control de carretera, a Basilan. El militar va reconèixer que a qui buscaven era a l’acompanyan­t d’Adib, que va aconseguir fugir, segons la premsa local.

En aquesta operació, els militars van recuperar una motxilla amb granades de mà, explosius, dispositiu­s de detonació, documentac­ió i 8.500 pesos (138 euros). Una bossa que Adib va negar en la seva declaració a la Fiscalia que fos seva, igual com va rebutjar conèixer el seu acompanyan­t, que va identifica­r com a guia seu.

A l’inspeccion­ar el seu passaport, els militars van descobrir que Adib, que va arribar a les Filipines procedent de Suïssa l’11 d’octubre del 2017, tenia el visat caducat des del 8 de desembre.

El sospitós va explicar que havia viatjat a les Filipines “perquè hi havia dones guapes” i que havia visitat Manila, Davao i Cagayán De Oro, però no va explicar per què va anar fins a Basilan.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain