La Vanguardia (Català)

Rebel·lió feminista a la premsa

Les periodiste­s de ‘Le Parisien’ es postulen de forma col·lectiva al càrrec de redactora en cap com a protesta

- GEMMA SAURA Barcelona

Ja veureu, serà un altre paio”. El càrrec de redactor en cap a l’edició dominical del diari francès Le Parisien havia quedat vacant. A l’hora del dinar, un grup de dones periodiste­s elucubrava a la cantina del diari sobre qui seria l’elegit. Perquè si d’alguna cosa estaven convençude­s totes és que seria un home.

La idea va sorgir entre rialles, gairebé de broma: “Sabeu què estaria bé? Presentar una candidatur­a col·lectiva femenina”.

Va arrencar com una broma, “però el to d’humor ràpidament es va fer molt seriós”, recorda Florence Méréo, de 31 anys, que era al dinar. Aquella mateixa tarda van començar a redactar el text. “Amb discreció, per no disminuir l’impacte. Una trucava dues companyes. Aquestes unes altres dues. Vam treballar com una cadena humana”, relata. No esperaven més de 30 firmes; en van aconseguir 77 en només 48 hores.

“Li sotmeto la meva candidatur­a de principi al càrrec de redactora en cap –diu el text idèntic que les 77 van remetre l’11 de gener a recursos humans–. De principi, perquè el meu perfil no es correspon potser al lloc actualment obert. Per contra, nombroses dones estan totalment qualificad­es (...) Ser una dona no és una competènci­a, però ser un home tampoc”.

Hores abans havien sabut d’una nova incorporac­ió a la cúpula del diari que “les va reconforta­r” en la seva iniciativa. Jean-Baptiste Isaac, de Le Figaro, era nomenat quart adjunt al director. Amb ell, cinc homes copen els cinc càrrecs al capdavant de la redacció nacional de Le Parisien (Aujourd'hui en France). Uns altres cinc dirigeixen les edicions regionals i dos la revista dominical. Només hi ha una dona a la cúpula editorial i, oh, sorpresa!, és al capdavant de La Parisienne, la revista femenina. És cert que el diari té una directora general, però és un càrrec sense funcions editorials.

“En 8 anys que fa que sóc al diari, només he vist una dona a la direcció de la redacció”, assenyala Méréo, que és redactora de Sanitat.

A hores d’ara són 111 dones –del total de 139 en una redacció de 344 periodiste­s– les que han firmat, incloses les caps de secció. A més, 113 col·legues masculins han signat un text de “solidarita­t i de crida a l’exemplarit­at”. “Un gest que ens ha fet enorgullir de pertànyer a aquest equip”, destaca Méréo.

En plena efervescèn­cia pel moviment feminista Me

Too, que de Hollywood s’ha estès com una taca d’oli per altres sectors profession­als, els caps de Le Parisien havien de reaccionar sense dilació. En un comunicat, la directora general, Sophie Gourmelen, i el director del diari, Stéphane Albouy, van assegurar que comparteix­en “la constataci­ó” sobre l’absència de dones i que no és per “voluntat”.

Encara que satisfetes, les signants reclamen ara actes més enllà de les paraules. “Per començar, el càrrec dominical continua vacant. I més enllà d’aquest lloc, ens mantindrem vigilants perquè una veritable paritat s’instal·li a Le Parisien”, diu Méréo. “Els diaris no poden estar al marge de la societat que ens esforcem a descriure cada dia. I menys aquest, que ha dedicat tantes portades a la paritat, en l’empresa o la política”.

La rebel·lió feminista ha creat una ona expansiva a la premsa francesa. Tres grans capçaleres –i no només parisenque­s– s’han sumat a la reclamació de la representa­ció femenina i han posat també sobre la taula la igualtat salarial. Al setmanari L’Obs, 62 dones han firmat una tribuna en la qual es queixen de la composició “exclusivam­ent masculina” de la cúpula i de què homes i dones d’edat i experiènci­a similar no cobren el mateix sou. També s’han alçat en peu de guerra les periodiste­s del diari regional La Provence, amb seu a Marsella: 60 dones (sobre 65) han subscrit un comunicat en el qual lamenten que al seu diari la situació “és igual (que a Le Parisien)... fins i tot pitjor”. I les periodiste­s del bretó

Ouest-France, el diari amb més tirada del país, s’unien ahir mateix al moviment, amb una denúncia de la “confiscaci­ó dels càrrecs de direcció pels homes”. “Somiem que les joves contractad­es no xoquin tan ràpid com les més grans contra el sostre de vidre”, llancen.

La metxa està encesa.

La metxa crema: les dones d’altres tres capçaleres a França exigeixen paritat i igualtat salarial

 ?? STEPHANE DE SAKUTIN / AFP ?? Stéphane Albouy, director de Le Parisien, presidint un consell de redacció el 2015
STEPHANE DE SAKUTIN / AFP Stéphane Albouy, director de Le Parisien, presidint un consell de redacció el 2015

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain