La Vanguardia (Català)

Forn renuncia a l’escó perquè tem que JxCat no respecti la legalitat

- JOSÉ MARÍA BRUNET Madrid

L’exconselle­r d’Interior Joaquim Forn va presentar ahir un nou escrit per provar d’obtenir la seva llibertat, un text en què argumenta que en la seva declaració del l’11 de gener passat davant el Tribunal Suprem (TS) va adquirir un compromís de “respecte a la legalitat i al marc constituci­onal”, i també va afegir que “renunciari­a a la seva condició de parlamenta­ri autonòmic si advertís un escenari de conflicte polític i jurídic distant i aliè a aquesta, la seva voluntat”.

Forn no diu que consideri que s’ha arribat a aquest escenari, però subratlla que “la situació de presó provisiona­l que pateix actualment li impedeix participar activament i eficaçment en els debats, tant els interns del seu partit com els que es produeixin al Parlament, a fi de formar una voluntat d’acord amb aquell compromís expressat de respecte a la legalitat i al marc constituci­onal”. El conseller d’Interior destituït tem, en definitiva, que l’evolució de la legislatur­a i les diferents situacions polítiques que es puguin produir dificultin que estigui en condicions de garantir el compliment dels propòsits i intencions esmentats de subjecció a la legalitat constituci­onal, expressade­s formalment davant el jutge del Suprem Pablo Llarena, que és qui ara haurà de resoldre el primera instància la seva sol·licitud d’excarcerac­ió.

L’escrit –subscrit pel seu advocat, Daniel Pérez-Esqué- afegeix, a més, que “la delegació de vot, per altres, dificulta tenir control de la seva voluntat política i assegurar el compliment del compromís adquirit i la conducció final de les seves decisions”. El que pretén Forn amb aquestes considerac­ions és que el jutge Llarena identifiqu­i la seva renúncia a l’escó com un factor clau que posa en relleu la seva voluntat de no incórrer en reiteració delictiva, ni tan sols per la via indirecta que les opcions que prengui el seu grup puguin alterar les seves intencions d’acatament de la legalitat.

Aquest tipus de considerac­ions també formen part de la carta de renúncia que Forn ha dirigit al president de la Mesa del Parlament i al del grup parlamenta­ri de JxCat, així com a la direcció del PDECat. En la missiva explica: “La meva situació personal fa inviable la meva participac­ió en els debats i en les preses de decisió del grup parlamenta­ri, així com en l’activitat diària, una vegada constituït el Parlament”. I afegeix que els compromiso­s adquirits al Suprem “en algun moment podrien arribar a representa­r una contradicc­ió amb determinad­es línies d’actuació del grup al qual represento”, per la qual cosa opta per “renunciar a l’escó”.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain