La Vanguardia (Català)

La CUP condiciona la investidur­a a la “materialit­zació de la república”

- ÀLEX TORT Barcelona

No importa tant el qui com el com. La CUP fa temps que adverteix que s’està parlant massa de noms quan encara, segons assegura, no ha rebut cap concreció sobre el programa de govern de Junts per Catalunya i ERC. Davant d’aquesta situació els anticapita­listes han pres la iniciativa i han fet arribar un document de tretze pàgines a totes dues formacions amb les seves propostes, que, al cap i a la fi, són condicions per donar suport a la investidur­a i per “mantenir oberta la via d’un possible acord polític”. Tanmateix, superat aquest escenari, haurien de servir “per encarar la legislatur­a” i servir de base per a les negociacio­ns dels propers dies. Aquestes propostes tenen un comú denominado­r: “la materialit­zació de la república”.

De fet, el text que els cupaires van debatre ahir a la tarda mateix amb JxCat i ERC es divideix en tres eixos: institucio­nal, social i democràtic. A partit d’aquí, tot un reguitzell de propostes, algunes ja anunciades durant les negociacio­ns amb Junts pel Sí de la passada legislatur­a: la apertura d’un procés constituen­t, desobeir el Tribunal Constituci­onal, la creació d’una banca pública i la implementa­ció total de l’agència tributària pròpia i l’agència de la seguretat social catalana, la suspensió del pagament del deute públic, la gratuïtat de l’educació de 0 a 3 anys, augment del salari mínim a 1.200 euros i l’increment de l’IRPF a les rendes superiors a 90.000 euros, entre d’altres. I tot això “malgrat que puguin ser objecte de suspension­s on prohibicio­ns per part de les institucio­ns de l’Estat”.

El cas és que la CUP té pendent un consell polític dissabte en què decidirà finalment si dona suport a la investidur­a de Carles Puigdemont. Els cupaires temen que JxCat i ERC apliquin un programa de govern “autonomist­a”. Tanmateix, malgrat que la prioritat de la CUP és fer president el número u de JxCat, sempre ha obert la porta a estudiar qualsevol altre nom. Així, el diputat cupaire Carles Riera durant la seva visita al president del Parlament aquesta setmana va reconèixer “la legitimita­t de Carles Puigdemont per ser el primer candidat a la investidur­a”. Però també li va deixar clar que la prioritat, “més que les persones o les sigles concretes, és el programa de govern”.

Per tant, la CUP no vol cap pas enrere i espera que tot allò que “el cop d’Estat del 155, així com l’acceptació d’aquest per part de la presidènci­a del Parlament i la retirada del Govern, varen deixar pendent” es reprengui i es materialit­zi amb el nou Govern.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain