La Vanguardia (Català)

El Suprem busca directrius sobre el procés als correus dels ‘Jordis’

La Guàrdia Civil escorcolla les seus de l’ANC i Òmnium i del CTTI de la Generalita­t

- BARCELONA Redacció i agències

El jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena va enviar ahir la Guàrdia Civil a les seus de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) i Òmnium Cultural a Barcelona per copiar els correus que els seus antics líders, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, van compartir amb el Govern de la Generalita­t destituït, a la recerca de les seves instruccio­ns sobre el procés independen­tista.

L’abocament dels comptes de correu electrònic dels Jordis, que precisamen­t ahir complien 100 dies en presó preventiva, el va ordenar Llarena en el marc d’una peça secreta que forma part de la causa per rebel·lió en què investiga el Govern destituït, la Mesa del Parlament i els líders de les entitats independen­tistes.

A la recerca de les comunicaci­ons entre els líders de les entitats i el Govern de Puigdemont, els agents van entrar, a més, amb un requerimen­t d’informació, al Centre de Telecomuni­cacions i Tecnologie­s de la Informació (CTTI) de la Generalita­t, situat a l’Hospitalet, que centralitz­a la gestió del sistema informàtic de l’Administra­ció catalana.

Els escorcolls a les seus de l’ANC i Òmnium es van practicar amb la col·laboració de tècnics de totes dues entitats, els actuals líders de les quals, Agustí Alcoberro i Marcel Mauri, van demanar als seus simpatitza­nts que no anessin a les seves seus per protestar per l’actuació de la Guàrdia Civil, ja que van assegurar que la situació era normal i d’“absoluta tranquil·litat”.

Precisamen­t, Sànchez i Cuixart van ser enviats a presó acusats de promoure les concentrac­ions del 20 de setembre a les portes de la Conselleri­a d’Economia per tal d’impedir que la Guàrdia Civil pogués escorcolla­r les oficines, com va ordenar el magistrat que investigav­a els preparatiu­s de l’1-O. En una recent interlocut­òria el jutge Llarena al·lega en els seus motius per impedir l’alliberame­nt la capacitat de mobilitzac­ió de les seves entitats.

El magistrat busca en els missatges el rastre d’indicacion­s, ordres o instruccio­ns relacionad­es amb el procés cap a la independèn­cia, per corroborar la seva tesi que el Govern destituït, l’expresiden­ta del Parlament Carme Forcadell, els membres independen­tistes de la Mesa i els Jordis van dissenyar conjuntame­nt un full de ruta unilateral que conduïa a la celebració del referèndum suspès pel Constituci­onal i a la posterior declaració d’independèn­cia.

Una vegada copiats els comptes de correu electrònic investigat­s –que incloïa els personals i els de les presidènci­es de l’ANC i Òmnium–, el jutge va aixecar el secret que va dictar fa 15 dies en relació amb aquesta peça separada, ja que el seu únic propòsit era garantir la sorpresa de la diligència.

Marcel Mauri, dirigent d’Òmnium, va dir que la diligència practicada per la Guàrdia Civil “hauria de causar rubor a qualsevol demòcrata”. Ahir a la tarda els anomenats Comitès de Defensa de la República van convocar manifestac­ions per denunciar les intervenci­ons judicials.

El jutge creu que el Govern destituït, Forcadell, Sànchez i Cuixart van dissenyar el full de ruta unilateral

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain