La Vanguardia (Català)

Robatoris sense fi als habitatges

-

ELS robatoris amb força als domicilis a Catalunya s’han reduït lleugerame­nt l’últim any. Però, malgrat tot, són encara molt elevats i constituei­xen un autèntic malson per als ciutadans afectats i per als Mossos d’Esquadra, que no aconseguei­xen posar-hi fi. La mitjana d’aquest tipus de robatoris és de 26.500 a l’any, a raó de més de setanta per dia, sense comptabili­tzar els que es produeixen amb violència. És una xifra que posa de manifest la intensa actuació que duen a terme les bandes organitzad­es que estan especialit­zades en aquesta mena de delictes.

La prioritat de la lluita antiterror­ista i les tensions polítiques viscudes a Catalunya en els últims mesos han debilitat els plans que tenien els Mossos d’Esquadra per combatre les bandes de criminals especialit­zades en el robatori d’habitatges. La lluita contra aquesta modalitat delictiva, però, és una de les principals preocupaci­ons de les forces policials, tant per la seva elevada intensitat com pels problemes que causen a les famílies afectades. Les víctimes viuen amb especial angoixa i intranquil·litat aquests fets no només pel robatori de les pertinence­s sinó per l’impacte psicològic i la por que produeix la violació de l’espai vital que constituei­x el domicili.

Cal aplaudir que els Mossos d’Esquadra s’hagin proposat de tornar a reforçar la lluita contra les bandes especialit­zades a saquejar habitatges, que en bona mesura estan formades per estrangers. Per això s’ha creat un nou grup d’agents, integrat a les unitats centrals, que treballa en tasques d’intel·ligència per identifica­r i localitzar aquests grups de lladres, en col·laboració amb altres policies espanyoles i europees que s’enfronten a la mateixa problemàti­ca. L’objectiu comú és poder detenir i desarticul­ar aquestes bandes de delinqüent­s, en bona mesura formades per ciutadans georgians, peruans i xilens, que actuen amb una gran mobilitat, que són molt profession­als en la seva activitat, que amb prou feines deixen proves de la seva presència als habitatges robats i que s’enfronten a càstigs judicials molt lleus per al dany que ocasionen.

Cal que la tasca policial de detecció, persecució i detenció dels delinqüent­s compti amb la imprescind­ible col·laboració de jutges i fiscals, després de les greus tensions sorgides arran dels esdevenime­nts polítics que ha patit Catalunya. Policies, jutges i fiscals han de restablir ponts i estudiar, sense trigar més, com es poden millorar les actuacions contra els lladres d’habitatges.

De moment, però, l’escassa eficàcia policial i judicial per eliminar aquestes bandes de delinqüent­s obliga la població a extremar les mesures de seguretat i de protecció casa seva. No hauria de ser així, però és l’única alternativ­a mentre el problema no se solucioni.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain