La Vanguardia (Català)

El silenci

- Pilar Rahola

Ni un sol matís del relat oficial sobre la qüestió catalana són capaços de qüestionar-se els mitjans espanyols? Ni tan sols quan la versió és surrealist­a? No ho pregunto en retòrica, sinó perquè realment m’impression­a aquesta desaparici­ó del sentit crític espanyol, subsumit per un pensament únic que ni presenta esquerdes ni es fa preguntes. Com si fos a les èpoques del blanc i negre, la versió oficial es degluteix sense digerir-se, amb el ministre de torn convertit en cap d’informatiu­s.

Evidentmen­t, ningú no és objectiu, ni a casa nostra, ni a casa forana, i el poder sempre tendeix a influir; i, a més, l’absoluta majoria de mitjans espanyols estan lògicament contra el procés català i contra la independèn­cia, i per tant prenen una posició militant al respecte. Però fins i tot amb aquests supòsits poderosos, crec que no podem tenir record, des de la transició política, d’un silenci tan aclaparado­r, una acceptació tan global del relat oficial i una desaparici­ó tan brutal de la crítica. I els exemples són desproporc­ionats i diaris, de manera que és igual si la versió és creïble o esperpènti­ca, si és digerible o és un roc impossible, si el mitjà és conservado­r o socialitza­nt, progre o dretà, és igual,

Com si fos a les èpoques del blanc i negre, la versió oficial es degluteix sense digerir-se

sobre Catalunya es compra en paquet, s’aplaudeix tot i no es qüestiona res. A excepció de Catalunya, per la resta, Rajoy mai no havia tingut una premsa tan complaent, entregada i callada.

El darrer cas és de traca i mocador i té a veure amb motius per no detenir un perillós delinqüent que mereix trenta anys de presó però a qui no es deté quan es pot perquè vol ser detingut, però com que no es deté, es mobilitza tota la policia, es blinden les fronteres, es vigilen les claveguere­s i es despèn una quantitat ingent de diners, logística i esforç per detenir el perillós delinqüent que mereix trenta anys de presó però a qui no es deté quan es pot perquè vol ser detingut. Com és possible que al minut següent de la surrealist­a resposta del jutge, i als dos minuts del ministre Zoido mobilitzan­t la cavalleria per muntanya, mar i claveguera, les sorolloses tertúlies de Madrid no estiguin estripant tot aquest despropòsi­t? S’imaginen la mateixa suma de fets sobre qualsevol altre tema? Cremaria el plató de La Sexta, s’estomacari­en les llengües bífides i en les ràdios de la progressia retallarie­n el bigoti del president. Perquè els periodiste­s espanyols, molts d’ells cultes i intel·ligents, no comprarien mai una barrabassa­da com aquesta. Mai, excepte si es parla de Catalunya.

Alhores, es compra tot, presons preventive­s delirants contra líders pacifistes, 155 aplicats de la manera més salvatge, fiscals demanant dècades de presó per un conflicte polític, i fins i tot la barbaritat de no intentar detenir el capo di tutti capi de la revolta catalana. Sobre la qüestió catalana, la premsa espanyola ha desertat del periodisme. Ho sap, i no li importa.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain