La Vanguardia (Català)

Justícia o política?

- Borja de Riquer i Permanyer

Molts ciutadans no acaben d’entendre per què continuen com a presos preventius alguns polítics catalans acusats de rebel·lió malgrat que, com diu el mateix Tribunal Suprem, “no consta que hagin participat executant personalme­nt actes violents, ni tampoc consta que donessin ordres directes en aquest sentit”. Llavors, a què respon aquest extrem rigor judicial?

Tal vegada la resposta a aquesta pregunta la podem trobar en la inexistènc­ia d’una reforma democràtic­a i modernitza­dora del poder judicial. Després de la mort de Franco, aquesta era una reforma del tot necessària atès que l’administra­ció de justícia era ineficaç i estava molt mediatitza­da per l’herència de la dictadura. No tan sols s’havia d’adequar la legislació al nou marc democràtic, també calia modificar les institucio­ns, el seu funcioname­nt i els procedimen­ts d’entrada i promoció del seu personal. Però això no es va fer per manca de voluntat política. Un exministre socialista català explicà que, quan es plantejà aquesta possible reforma en el consell de ministres, Felipe González i Alfonso Guerra s’hi oposaren afirmant que no la trobaven ni necessària ni convenient. El resultat d’aquesta omissió és evident: tenim una administra­ció de justícia ineficient, amb un funcioname­nt obsolet i regida per una cúpula molt conservado­ra i amb no pocs tics autoritari­s.

Tot i que hi ha molts jutges, magistrats i fiscals inequívoca­ment democràtic­s que han fet tot el possible per canviar les coses des de dins, la realitat és que avui, sobretot a les altes instàncies –Tribunal Constituci­onal, Suprem, Consell Superior del Poder Judicial, Audiència Nacional, etcètera–, predominen les tradicions heretades i les inèrcies del passat autoritari. Són uns organismes que, en bona part, estan ocupats per persones cooptades o escollides per afinitats ideològiqu­es i polítiques, tradicions endogàmiqu­es o vinculacio­ns corporativ­es. Moltes d’elles sostenen valors tradiciona­ls, d’autoritat i d’ordre, i són força insensible­s als problemes de la pluralitat d’identitats existent a l’Estat espanyol.

El substrat ideològic de bona part dels components de les més altes magistratu­res, juntament amb l’ambient d’hostilitat vers el “separatism­e català” creat a Madrid, fan quasi innecessàr­ia la pressió del Govern del PP sobre els jutges i fiscals respecte del tracte que s’ha de donar als independen­tistes catalans. És evident que una part del poder judicial s’ha implicat gustosamen­t en el procés de judicialit­zació dels problemes polítics i ja estem veient-ne els resultats. Hi ha jutges que assumeixen amb naturalita­t la tesi que el procés sobiranist­a és, per principi, una manifestac­ió criminal i violenta que cal reprimir amb severitat. A partir d’aquest pressupòsi­t, la dissidènci­a política passa a ser considerad­a delictiva per se, fet que implica, a més, la desaparici­ó de la presumpció d’innocència. En alguns dictàmens predominen els judicis d’intencions: es castiga amb la presó preventiva polítics prejutjant arbitrària­ment el que podrien fer. I això sovint va acompanyat d’exigències que cerquen la humiliació dels detinguts, exigint-los una renúncia pública de les seves legítimes conviccion­s. Sembla que alguns fiscals estan disposats a anar més enllà del mateix Govern. Conten a Madrid que un fiscal força destacat li va dir a M. Rajoy: “Allò que tu no ets capaç de fer, ja ho farem nosaltres”. L’alta judicatura, imbuïda de la idea que en els moments crítics l’Estat s’ha d’imposar sempre, apareix molt més com una ferma defensora del principi d’autoritat que no pas de les llibertats democràtiq­ues i dels drets dels ciutadans. A més, sembla disposada a considerar qualsevol crítica a les forces d’ordre públic com una incitació a l’odi.

A hores d’ara, les decisions judicials impedeixen que diputats electes puguin desenvolup­ar la seva tasca de representa­ció perquè se’ls suposa que podrien delinquir. Aquestes mesures preventive­s són del tot desproporc­ionades i incompatib­les amb un ambient de normalitza­ció democràtic­a i institucio­nal que faci possible el diàleg polític.

L’actual polititzac­ió de les accions judicials és conseqüènc­ia de l’actitud reiterada del Govern del PP de no voler encarar-se a qüestions polítiques complexes, com és el procés català. Quan un president de Govern actua com un funcionari, i no com un home d’Estat, no pot esperar que la justícia li resolgui els problemes polítics. Més aviat al contrari, encara pot complicar-ho tot molt més. És perillós per a la democràcia que les decisions judicials marquin el ritme de la vida política catalana i també de l’espanyola. La incompetèn­cia política del president del Govern espanyol ha propiciat aquesta situació. En donar ales al desitjos d’escarmenta­r l’independen­tisme català d’alguns fiscals i jutges, M. Rajoy ha actuat com un aprenent de bruixot, i ha entorpit el funcioname­nt institucio­nal català i ha posat en perill llibertats democràtiq­ues tan fonamental­s com la d’expressió.

És perillós per a la democràcia que les decisions judicials marquin el ritme de la vida política catalana i de l’espanyola

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain