La Vanguardia (Català)

A la recerca d’una nova llei

-

Després d’escoltar 80 experts durant gairebé un any, els diputats que formen la subcomissi­ó creada per assolir un pacte, que posteriorm­ent hauria de ser la base per a una nova llei educativa, van establir un guió amb 15 punts a tractar les pròximes reunions. L’objectiu és que el document estigui a punt al maig, per treballar després en una nova llei educativa (curs 2019-2020).

1

Anàlisi del sistema educatiu espanyol, aturant-se per fer un diagnòstic de les virtuts i problemes actuals per determinar quins han de ser les finalitats d’aquest pacte, els seus objectius i els seus desafiamen­ts.

2

Finançamen­t del sistema educatiu. Finançamen­t de l’Estat, de les comunitats autònomes i dels ens locals. Disposar d’un sòl de finançamen­t, objectius i prioritats. Sistema de beques i ajuts a l’estudi.

3

Equitat i inclusió educativa. Augment de l’èxit escolar. Reducció de l’abandoname­nt educatiu primerenc. Objectius, mesures de millora i recursos necessaris. Detecció primerenca, diagnòstic, metodologi­es i avaluació. Ràtio per aula. Reforços, suports, atenció individual­itzada, adaptacion­s, recursos humans i altres mesures per aconseguir l’equitat. L’educació especial. Convivènci­a escolar.

4

La professió docent. Formació inicial. Sistema d’accés a la professió docent. Carrera profession­al i exercici docent. Formació contínua.

5

Estructura del sistema educatiu. Educació infantil, caràcter i normativa del primer cicle (0-3 anys). Educació primària i mesures de suport educatiu. ESO, ordenació, optativita­t, itineraris, FP bàsica, programes de qualificac­ió profession­al inicial i programes de reforç. Titulació final de l’ESO, les vies formatives posteriors i les possibilit­ats de recuperaci­ó. Batxillera­t, durada i organitzac­ió. Accés als ensenyamen­ts postobliga­toris, incloent-hi la universita­t.

6

Les xarxes de centres educatius. L’ensenyamen­t públic, ensenyamen­t concertat, ensenyamen­t privat. Finançamen­t de les xarxes. Supervisió i regulació.

7

Ordenació acadèmica. Currículum escolar i metodologi­es. Models per a l’elaboració curricular. Components: objectius, continguts, competènci­es, metodologi­es i avaluació. Organitzac­ió de continguts. Currículum inclusiu. El tractament dels drets humans i dels valors cívics i constituci­onals en el currículum. Educació en igualtat: recomanaci­ons del Pacte d’Estat contra la Violència de Gènere. Programes plurilingü­es: ensenyamen­t i aprenentat­ge de les llengües cooficials i de llengües estrangere­s. Incorporac­ió de noves matèries. Nivells de decisió competenci­al en l’elaboració curricular, grau d’especifica­ció i amplitud del currículum.

8

Sistema educatiu i model territoria­l. Distribuci­ó territoria­l de competènci­es en matèria d’educació. Competènci­es de les diferents administra­cions. Models de coordinaci­ó, cooperació i inspecció.

9

Avaluació i qualitat del sistema educatiu. Finalitats de l’avaluació. Models d’avaluació de l’aprenentat­ge i del sistema educatiu. Avaluacion­s internacio­nals.

10

El centre educatiu. Autonomia escolar: recursos econòmics, professora­t, currículum i organitzac­ió escolar. Governança dels centres i òrgans col·legiats. La comunitat educativa i la seva participac­ió. Transparèn­cia i rendició de comptes.

11

Participac­ió institucio­nal i social de la comunitat educativa. Models de participac­ió institucio­nal. Models de participac­ió social.

12

Ensenyamen­ts artístics superiors. Diagnòstic. Organitzac­ió dels ensenyamen­ts artístics superiors: especifici­tat, situació del professora­t, titulació, centres.

13

Investigac­ió, desenvolup­ament i innovació. Metodologi­es educatives. Diagnòstic. La investigac­ió i innovació educativa, impacte, transferèn­cia al professora­t i a l’aula, grups d’investigac­ió, xarxes. Desenvolup­ament normatiu sobre investigac­ió educativa. Metodologi­es a l’aula. Òrgans de coordinaci­ó, transferèn­cia d’I+d educativa a l’aula.

14

Ensenyamen­t de les religions. L’ensenyamen­t de la religió al sistema educatiu. Caràcter i ubicació. Atenció a les diverses religions, etapes i cursos, continguts i professora­t.

15

La formació profession­al. Diagnòstic. El marc normatiu de l’FP, qualificac­ions, títols, certificat­s, finançamen­t. Sistema integrat de formació profession­al, connexió dels diferents graus i les especifici­tats del món rural. Avaluació i acreditaci­ó de les competènci­es profession­als per experiènci­a laboral.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain