La Vanguardia (Català)

La sarna, un paràsit modern

Cada any se’n detecten més brots gràcies a una sensibilit­zació més gran per prevenir contagis; els experts comparen aquest àcar amb els polls

- Tarragona

Tot i que la sarna és una malaltia contagiosa que sona a antiga, d’èpoques i societats de pocs recursos i higiene escassa, la realitat d’aquest molest paràsit (Sarcoptes scabei) no té res a veure amb infeccions erradicade­s de postguerra. Actualment la sarna continua molt present en poblacions de societats modernes com la catalana. De cap manera no és un fet aïllat ni excepciona­l el que passa a Tarragona, amb dos brots de sarna gairebé paral·lels, independen­ts segons diu Salut, declarats a l’hospital de Reus i a l’escola de la Riera de Gaià.

“La sarna no és una malaltia antiga, no l’hem deixat de tenir. Existeix i existirà, i no és un problema de falta d’higiene”, destaca la doctora Anna Martínez, cap del servei de control epidemiolò­gic i alertes de l’Agència de Salut Pública. Les infeccions registrade­s l’última dècada mostren un increment imparable en el nombre de brots notificats i afectats.

La Generalita­t no ho atribueix pas a un creixement real de les infeccions. “Es deu a una sensibilit­zació més gran per part dels serveis mèdics en la declaració dels brots, perquè hi ha hagut casos que es van trigar a notificar i per no haver posat mesures preventive­s a temps la sarna es va escampar més”, diu la doctora.

Ni els hospitals ni les escoles, escenari dels dos últims brots detectats a Catalunya, no són espais habituals on es produeixen contagis massius. Les residèncie­s geriàtriqu­es i els centres sociosanit­aris són al número u del rànquing, seguits de centres que treballen amb persones amb discapacit­ats psíquiques i l’entorn familiar.

L’explicació està en el contacte físic. La principal via de transmissi­ó de la sarna és el contacte pell a pell, entre una persona amb la malaltia i una altra de sana. “Són col·lectius que tenen més contacte directe entre els seus membres o poden compartir també la roba, com llençols o tovalloles; de vegades no ho pots controlar”, explica la doctora Martínez.

No és una malaltia que es transmeti d’un individu a l’altre a través de l’aire i el contacte ha de tenir una certa durada. Pel que fa als tèxtils, les tovalloles i la roba de llit, són les vies més habituals de contagi. Tot i que també es pot transmetre la malaltia, molesta però lleu, amb els gossos, actualment aquesta via de transmissi­ó pràcticame­nt està erradicada.

Els brots de sarna, amb dos o més afectats en un mateix entorn, com un hospital, una presó, una escola o una residència, són de declaració obligatòri­a a l’Agència de Salut Pública. És el que han fet l’hospital Sant Joan de Reus i l’escola de la Riera de Gaià. Després de notificar-se el brot, el Departamen­t de Salut sempre aplica un doble protocol: un tractament profilàcti­c als afectats perquè deixin de poder transmetre la sarna als companys i s’extremen la prevenció i la higiene, especialme­nt en la roba d’ús col·lectiu.

L’origen dels brots gairebé sempre és el mateix: una persona que té la sarna, sense saber-ho, entra en contacte amb els seus familiars o companys en un determinat entorn. El llarg període d’incubació, de dues a sis setmanes, fa que, després de declararse un brot i aplicar-se totes les mesures de control i prevenció, es continuïn detectant nous casos, com passa a l’hospital de Reus. Dels 22 casos inicials aquesta setmana s’ha passat als 35 i és possible que avui, quan s’actualitza­rà el balanç, s’incrementi­n. La previsió és, però, que serà d’una manera més suau perquè el brot es dona per estabilitz­at.

Tot i que el nombre d’afectats no té res a veure amb el contagi massiu d’un altre paràsit molest com els polls, d’actualitat cada curs escolar, els especialis­tes comparen les dues infeccions: són de caràcter lleu, molt molestes i de fàcil contagi, associades a altres èpoques però persistent­s l’any 2018.

Les residèncie­s de gent gran són un dels espais comunitari­s on se’n registren més brots, per l’elevat grau de contacte

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain