La Vanguardia (Català)

Rajoy rebutja actuar contra la bretxa salarial malgrat que ho diu la llei

- Barcelona

El principi d’igualtat de tracte i d’oportunita­ts entre homes i dones, aplicable en l’àmbit de l’ocupació privada i en l’àmbit de l’ocupació pública, es garantirà (...) en les condicions de treball, incloent-hi les retributiv­es i les d’acomiadame­nt”. Ho assenyala la llei d’Igualtat, aprovada el 2007, una norma insuficien­t per posar fi a la bretxa salarial a Espanya, ja que té un caràcter més declaratiu que executiu, però que ho estableix. De la mateixa manera, el principi d’igualtat retributiv­a queda reflectit a l’article 35 de la Constituci­ó espanyola i a l’article 28 de l’Estatut dels Treballado­rs.

Malgrat aquest marc general, malgrat el debat sobre la bretxa salarial (d’un 23,2% a Espanya segons la UGT) que els últims mesos s’ha tornat a obrir al Congrés i malgrat la flamant llei aprovada a Islàndia per garantir de facto que homes i dones cobrin el mateix per la mateixa feina, ahir Mariano Rajoy va ser criticat per tots els partits de l’oposició quan a Onda Cero li van preguntar per la desigualta­t retributiv­a entre homes i dones i ell va respondre: “No ens ho fiquem, en això”. Els governants han de ser molt cauts, va continuar, a l’hora de saber quines són les seves competènci­es, i no n’hi ha cap que sigui la d’igualar salaris.

Les seves considerac­ions no van a l’una amb algunes de les últimes iniciative­s aprovades al Congrés, amb l’aval també del PP. Va passar a l’octubre amb una moció d’Units Podem en què s’insta el Govern espanyol a posar en marxa les mesures per corregir la desigualta­t salarial, incloent-hi l’obligació de publicar els salaris desglossat­s per gènere, la necessitat que les empreses de més de 50 treballado­rs informin de la retribució mitjana per categories segons els sexes o, entre altres qüestions, l’equiparaci­ó del permís de maternitat i paternitat. Units Podem ja ha presentat al Congrés una proposició de llei per la igualtat retributiv­a, i el PSOE treballa en la mateixa línia.

Queda clar, per tant, que el Govern central té competènci­es per vetllar perquè no hi hagi discrimina­cions de gènere en l’àmbit

Els partits de l’oposició preparen les seves propostes legals per tendir a la igualtat retributiv­a

salarial, i que això no significa que hagi d’“igualar els salaris” de tothom. Es tracta de desenvolup­ar el marc legal i, sobretot, establir obligacion­s i sancions per a les empreses perquè les mesures es compleixin, iniciativa en què també està d’acord Ciutadans. Però sempre tenint en compte que el veritable problema de la bretxa salarial no està en els salaris base, sinó en els complement­s, les categories diferents per a feines d’un mateix tipus o en qui agafa la reducció de jornada.

La llei islandesa ha tornat a obrir el debat a Espanya, una llei que reforma una altra llei anterior i que obliga totes les empreses de més de 25 treballado­rs a presentar una auditoria per obtenir un certificat de bones pràctiques. Si no es compleix, hi pot haver multes de 400 euros al dia.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain