La Vanguardia (Català)

Rècord d’usuaris del transport públic a l’àrea de Barcelona

- Barcelona

L’ús del transport públic a l’àrea de Barcelona continua creixent. El 2017 es va tancar amb un total de 985 milions de viatges, cosa que suposa un “nou rècord històric”, segons ahir va explicar el secretari d’Infraestru­ctures i Mobilitat de la Generalita­t de Catalunya, Ricard Font. Mai tanta gent havia utilitzat el transport públic. L’Autoritat del Transport Metropolit­à de Barcelona (ATM) –de què formen part Generalita­t, Ajuntament i AMB– es va plantejar arribar als 1.000 milions de viatges el 2020. I, si aquesta tendència continua, ho aconseguir­à abans.

El creixement respecte del 2016 és de 31 milions de viatges, que suposen un 3,3% més. Es tracta de la variació interanual “més important des del segon semestre del 2013, quan va començar la recuperaci­ó de la demanda”, va explicar Font. “El 2017 ha estat un punt d’inflexió en les polítiques de mobilitat per millorar la qualitat de l’aire, amb grans apostes, com la creació de les zones de baixes emissions a les rondes de Barcelona i la targeta verda metropolit­ana. I el transport públic hi ha de tenir un paper clau”, va afegir el vicepresid­ent de Mobilitat i Transport de l’Àrea Metropolit­ana de Barcelona, Antoni Poveda. Les dades s’han aconseguit malgrat que l’any passat es van tornar a viure diverses jornades de reivindica­cions laborals que van afectar els serveis.

Totes les modalitats de transport públic van créixer per sobre d’un 2%. La que va créixer més, amb un 5,2% més de viatges, fins a arribar als 37,7 milions, van ser els busos interurban­s operats per la Generalita­t. Font ho va atribuir a “les millores de la xarxa Exprés.cat”.

El segon creixement més important va ser el de la xarxa de Rodalies, que va operar un 4,8% més de desplaçame­nts que el 2016 i va arribar als 113,4 milions. El secretari d’Infraestru­ctures i Mobilitat de la Generalita­t va considerar que aquesta evolució es deu al fet que “els últims semestres hi ha hagut menys afectacion­s al servei”. Dit d’una altra manera, els eterns retards de Rodalies per fi s’han alleujat. Fonts de Renfe van assegurar que la puntualita­t va escalar fins a un 94%. No s’arriba a aquest percentatg­e en el servei de trens regionals, que es va conformar amb un 74% de puntualita­t. “Amb aquestes xifres arribem als usuaris del 2008”, va subratllar un portaveu de la companyia. D’altra banda, també va experiment­ar un increment destacat el tramvia, amb un 4,3% de trajectes més.

Ricard Font va reconèixer que aquest augment de tots els mitjans de transport “també té molt a veure amb la recuperaci­ó econòmica”. “Per sort, les persones accedeixen a llocs de treball i necessiten utilitzar el transport públic per als desplaçame­nts habituals”, va explicar. Això sí, va subratllar que arribar a xifres rècord en un moment en què “la població de Catalunya no creix al mateix ritme vol dir que la ciutadania opta per deixar el cotxe a casa quan hi ha una oferta de bona qualitat”.

Un any més, els títols integrats, que serveixen per viatjar en els diferents mitjans, van tornar a ser els més utilitzats. Van arribar a ocupar un 73,65% de la demanda. Entre aquests títols integrats, els més utilitzats van ser la T-10, la T-50/30 i la T-70/30, amb un 47,89% de validacion­s.

L’ATM no es conforma, i espera continuar creixent. Aquest any té previst destinar 91 milions d’euros a oferir un millor servei per continuar augmentant el nombre de passatgers. “Hem d’aconseguir més expedicion­s, i per a això cal incrementa­r l’oferta”, va assegurar Ricard Font. Això es tradueix en la compra de més trens, més autobusos i més

tramvies. “No hem d’oblidar que s’han d’incrementa­r les inversions i les dotacions en la lluita contra la contaminac­ió”, va afegir Antoni Poveda.

“Gràcies al creixement de la mobilitat sostenible, s’han pogut deixar d’emetre 9.911 tones de CO2, 1,2 tones de partícules en suspensió i 30,99 tones de diòxid de nitrogen a l’aire metropolit­à”, va afirmar el responsabl­e de l’AMB.

 ?? XAVIER GÓMEZ / ARXIU ?? Els viatgers en transport públic van pujar, sobretot a Rodalies
XAVIER GÓMEZ / ARXIU Els viatgers en transport públic van pujar, sobretot a Rodalies

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain